Surówka z rzepy

 

Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o
wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze
względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP,
witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka
z rzepy
ma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest
prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego.
Polecam

 
Składniki:
  • 1-2
    białe rzepy (jak duża wystarczy jedna, jeśli małe to dwie)
  • Puszka kukurydzy
  • Kilka gałązek szczypiorku wraz z cebulką (5-6)
  • Surówka jest bardzo smaczna ze śmietaną (3-4 spore łyżki), ale
    również można zamiennie użyć majonezu (3 łyżki) z dodatkiem jogurtu (1 łyżka).
  • Sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:
Rzepę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać kukurydzę, i
drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko
wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie
smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.

 

Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *