Swojska blacha czyli pieczone ziemniaczki z boczkiem i cebulką

Swojska blacha

Niesamowicie proste i pyszne danie, ale właśnie w prostocie tkwi siła. Wyobraźnie sobie pyszne kruche, pieczone ziemniaczki wymieszane z boczkiem, cebulką i czosnkiem. Cała blacha pachnie niesamowicie aromatycznie, aż nie można się powstrzymać by nie skosztować. Pół godziny pieczenia i pyszny, szybki obiad gotowy, smaczny i pożywny. Taką kompozycje można podać samodzielnie lub z surówką. W każdej wersji smakuje wybrnie. Polecam!

Swojska blacha

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków, waga już po obraniu
  • 2 duże cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić na plasterki wrzucić na blaszkę. Czosnek i cebulę obrać pokroić w piórka dodać do ziemniaków. Całość oprószyć solą, pieprzem, papryka, skropić oliwą i dokładnie wymieszać.

Boczek pokroić w kosteczkę dodać do ziemniaków, trochę wymieszać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 25 minut.

Jajka wbić do miseczki i dobrze roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, nie za dużo bo boczek jest słony. Wyjąc blachę z piekarnika, przemieszać odrobinę ziemniaki, polać jajkami i ponownie zapiec w temperaturze 220°C przez 5-8 minut. Wyjąć i podawać na gorąco.

Smacznego 🙂

Swojska blacha

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *