Szynka pieczona – peklowana

Szynka pieczona peklowana

Domowa szyneczka bez konserwantów i żadnej chemii. Pyszna do kanapek i zakąsek. Smakuje wybornie, a wykonanie jest banalnie proste. Jednakże trzeba na nią poczekać 8 dni w czasie których będzie się moczyć w przyprawach. Potem można się nią rozkoszować do woli. Szyneczka może stać w lodówce o wiele dłużej niż jakakolwiek kupna, jest naturalna i nie robi się obślizgła, jak niektóre wędliny już po kilku dniach. Polecam!

Szynka pieczona peklowana

Składniki:

szynka wieprzowa około kilograma (moja miała 1100 g)

Ponadto do zalewy:

  • 50 g soli peklującej
  • 2 listki laurowe
  • 10 kulek pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1, 25 l letniej wody przegotowanej

Przyprawy do pieczenia:

  • sól czosnkowa
  • papryka słodka
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Szynka pieczona peklowana

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na zalewę umieścić w niewielkim garneczku. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i ponakłuwać szpikulcem ze wszystkich stron, po kilka razy. Tak przygotowane zanurzyć w zalewie. Garnek przykryć talerzykiem albo folia aluminiową i odstawić na 8 dni do lodówki. Ale uwaga, każdego dnia odwracamy szynkę na drugą stronę.

9 dnia wyjmujemy mięso z zalewy, ponownie płuczemy i osuszamy. Nacieramy z każdej strony przyprawami  wkładamy do rękawa do pieczenia.

Pieczemy 70 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy na kolejne 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Szynka idealna jest do krojenia gdy całkowicie wystygnie.

Smacznego 🙂

Szynka pieczona peklowana

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *