Szynka w galarecie

Szynka w galarecie

Małe, kolorowe, niesamowicie apetyczne i pyszne mini galaretki. Każda pełna szyneczki i warzyw. Proste w przygotowaniu na święta lub po prostu na przekąskę kiedy mamy ochotę. Przygotowując galaretki użyłam 2 foremek silikonowych, jedna w kształcie jajek, a kolejna to mini babeczki, idealny wzór na Wielkanoc. Jednakże taką galaretę można przygotować w dowolnych formach wg własnego pomysłu. Inspiracji można poszukać w tym przepisie. Polecam gorąco bo to świetna przekąską w sam raz na raz 😉 Skorzystajcie również z przepisu na sałatkę w szynce i w galarecie, to dopiero wspaniały przysmak 🙂

Szynka w galarecie

Składniki:

  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 czubata szklanka mrożonki warzywnej (marchewka, groszek, kukurydza)
  • 1 saszetka żelatyny na 1 litr wody lub 5 łyżeczek dowolnej żelatyny
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • około 500 – 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu

Szynka w galarecie

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody. Mogą być świeże lub mrożone nie ma różnicy. Ugotowane warzywa odcedzamy. A do pozostałego wywaru, dodajemy rosół lub bulion, dopełniamy by uzyskać łącznie 700 ml płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu dodajemy ocet. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Ewentualnie można podgrzać bulion by szybciej się rozpuściła, ale nie wolno doprowadzać do wrzenia. Bo żelatyna straci właściwości żelujące.

Wnętrze przygotowanych foremek lub jedną formę w której ma być galareta smarujemy dokładnie olejem. Ten trik zapewnia, że zastygła galaretka bez problemu wyślizgnie się z formy.

Szynkę kroimy w kosteczkę lub na niewielkie paseczki. Napełniamy foremki szynką i warzywami. Na końcu zalewamy bulionem tak by przykrył całe nadzienie.

Odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Szynka w galarecie

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *