Tag Archives: przepis

Pieczeń rzymska

Tradycyjna pieczeń rzymska przygotowywana jest głownie z mięsa mielonego i jaj ugotowanych na twardo, jako nadzienie. Należy do dań niezwykle prostych w wykonaniu, a przy tym wyglądających bardzo efektownie. Można taką pieczeń pod...

Kruchy placek z dżemem

Kiedyś dostałam w prezencie zbór przepisów o nazwie „Moje najlepsze przepisy”, niestety nie wiem gdzie to było kupione mogę tylko podejrzewać, że w jakieś księgarni wysyłkowej. W owym zbiorze znajdował się między innymi przepis na...

Zupa krupnik

Krupnik to chyba jedna z najstarszych polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wó...

Sos koperkowy

Bardzo smaczny i aromatyczny sos serwowany na ciepło do wielu potraw. Sos koperkowy przede wszystkim świetnie smakuje z mięsnymi pulpecikami, ale także z dowolnym gotowanym mięsem. Sprawdzi się również w połączeniu z rybą, pieczar...

Dekorowane pierniki

Znajdziecie tu kolejny przepis na pierniki na podstawie, którego zostały przygotowane właśnie te, jest również łatwy jak poprzednie. Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu, więc można zjeść je od razu. Później twardnieją i p...

Zupa fasolowa

Smaczna zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia ro...