Tarta bez pieczenia z białym kremem i frużelina jagodowa

 

Ciasto na zimno, błyskawiczne w
przygotowaniu w dodatku niesamowicie proste. Proste, ale niebanalne wręcz zachwyca
smakiem i wyglądem. Tarta jest niezwykle delikatna przygotowana na spodzie z
kruchych ciastek wyłożona bardzo puszystym kremem serowym połączonym z
mleczkiem kondensowanym, dzięki niemu jest słodka. Całość wieńczy jagodowa
pierzynka – kontrastuje kolorem i świetnie przełamuje słodycz kremu.

Składniki:
Na kruchy spód:
  • 300 g ciastek z nadzieniem
    kremowym, typu markizy lub inne
  • 80 g masła

 

Najpierw należy zmiksować ciastka
na pył, a następnie dodać miękkie masło by uzyskać masę przypominająca
kruszonkę. Masą wykleić dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm i wygładzić,
ja do tego celu używam szklanki. Najlepsza do tego celu jest forma z wyciąganym
dnem lub tortownica bo ciacho jest bardzo kruche i mogłoby się uszkodzić przy
wyciąganiu.
Biały krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g mleka słodzonego
    skondensowanego

 

Do przygotowania kremu składniki
koniecznie muszą być mocno schłodzone. Oba składniki ubijamy w misie miksera na
najwyższych obrotach tylko do momentu, aż krem będzie jednolity, gęsty i
przestanie opadać z mieszadeł miksera.
Krem wykładamy na ciasteczkowy spód tarty, odrobinę wygładzamy i odstawiamy
do lodówki.
Frużelina jagodowa
  • 300 g jagód (ja miałam świeże ale mogą być również mrożone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczona
    w 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
    w 1 łyżce wody

 

Jagody wkładamy do rondelka z cukrem i sokiem z
cytryny, podgrzewamy na niewielkiej mocy by rozpuścił się cukier. Moje jagody
nie puściły dużo soku więc w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody.
Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę i całość zagotujemy, ściągamy z kuchenki,
dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem żelatyny, można
podgrzać całość do rozpuszczenia, ale nie gotować. Wystudzoną i gęstniejącą frużelinę
wykładamy na wierzch ciasta i  odstawiamy
je na 2 godziny do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *