Tarta ze szparagami – błyskawiczna bez zapiekania

tarta ze szparagami

Tarta, którą proponuje nie wymaga wcześniejszego zapiekania ciasta i wierzcie mi fantastycznie smakuje. Przygotowuje się ja błyskawicznie szybciej niż potrawy jednogarnkowe 🙂 Wystarczy na gotowy blat francuskiego ciasta poukładać składniki zalać sosem zapiec i gotowe. W pół godziny mamy gotowy aromatyczny, piękny i smakowity posiłek na obiad lub kolację. Powiedzmy sobie szczerze, to taki zdrowszy zamiennik pizzy 🙂

Tym którzy nie wiedzą przypomnę, że w zależności od tego jaką chcemy przygotować tatrę, mamy zawsze dwie możliwości, albo najpierw zapiec samo ciasto i dopiero po upieczeniu układać produkty i ponownie je piec, albo od razu piec z nadzieniem. Na którą się decydujemy w dużej mierze zależy od produktów.

Dziś tarta bez konieczności wcześniejszego zapiekania. Podkreślam to ponieważ jakiś czas temu przeczytałam w Internecie, iż ciasto do tarty powinno się zawsze dwukrotnie zapiekać najpierw samo, a potem drugi raz ze składnikami bo inaczej powstaje zakalec. Rzekomo przez dodanie surowych składników do ciasta. Totalna bzdura, wszystko zależy od tego czy składniki są suche czy mokre.

tarta ze szparagami

Składniki:

  • 1 opakowanie francuskiego ciasta
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1 dużą kulkę mozzarelli
  • 100 g żółtego startego sera
  • Pęczek szczypiorku
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz i sól
  • 1 łyżka mleka do posmarowania skrawków ciasta
  • Gotowany makaron (można zrezygnować z niego, ja wykorzystałam go tylko dlatego, że został mi z dnia poprzedniego więc by nie wyrzucać użyłam. Wyszło smacznie ale nie jest to konieczny składnik. W tartach i zapiekankach to jest fantastyczne, że nie tylko dodajemy świeże produkty ale również pozbywamy się resztek z lodówki 🙂  To ogromna zaleta.

tarta ze szparagami

Przygotowanie:

  1. Włączamy piekarnik do 190°C by się zdążył nagrzać.
  2. Ciasto rozwijamy na blachę i gęsto nakłuwamy widelcem  (ja użyłam dużej blachy do pizzy 34 cm) poza brzegami blachy obkroić ciasto, wykorzystamy je na końcu.
  3. Na spodzie rozkładamy jeśli mamy makaron jeśli nie samą mozzarellę pokrojoną w plastry.
  4. Pomidorki przeciąć na pół i porozkładać na całej powierzchni
  5. Na to w kształcie zegara układamy szparagi (najpierw szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce około 2-3 cm).
  6. Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Zasypać drobno posiekanym szczypiorkiem, a na sam koniec serem.
  8. Pozostałe ciasto rozwałkować pociąć na paski i poukładać pomiędzy szparagami, posmarować je mlekiem.
  9. Teraz wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 190°C. i pieczemy około 25 minut, aż kawałki ciasta i ser się zarumienią.

Gotowe, prawda, że łatwo, smacznie i szybko?

tarta ze szparagami

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *