Tort mocno czekoladowy z kremem truskawkowym

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym 3

Tym razem zapraszam Was do przygotowania tortu. Na bazie tego ciasta przygotowałam już dwa inne torty (tort miętowy i banoffee), bo jest wprost rewelacyjne. Jako nieliczne ciasto czekoladowe bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie wilgotne. Nie wymaga dodatkowego nasączenia. A to wszak istotny szczegół jeśli wśród gości znajdują się dzieci. Oczywiście jeśli tort jest z przeznaczeniem tylko dla dorosłych nic nie stoi na przeszkodzie by skropić go odrobiną alkoholu lub dodać alkohol do kremu. Ciasto jest przełożone i wygładzone z zewnątrz kremem truskawkowym, który nie jest zbyt słodki, za to wprowadza świeży owocowy smak. Świetnie współgra z ciastem czekoladowym. Wierzch wieńczy polewa czekoladowa, kilka truskawek w czekoladzie i prosta dekoracja, tym razem z truskawkowego kremu maślanego. Jestem pewna, że będziecie tym tortem zachwyceni.  Smakuje tak pysznie, że nie można mu się oprzeć. Starałam się jak mogłam uwiecznić to na zdjęciach, chuć jakość ich pozostawia wiele do życzenia. tak to jest jak się robi w biegu telefonem. 😉

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym 4

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe przygotowane wg przepisu na tort czekoladowe banoffee. Tym razem pieczone w kwadratowej formie o boku 20 cm i wysokim brzegu. Bo zależało mi by ciasto było wysokie, bym mogła przeciąć je na 4 blaty. Jeżeli nie macie formy z wysokim brzegiem proponuje użyć nieco szerszej lub okrągłej i rozciąć ciasto na 3 blaty. Ewentualnie przedłużyć brzeg folią aluminiową.

Krem truskawkowy:

  • 750 g mrożonych truskawek (miałam mrożone)
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 saszetka żelatyny na 1 l płynu
  • 1 szklanka cukru

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić by napęczniała.

Do niewielkiego garnka włożyć owoce i podgrzewać aż się rozmrożą, po czym doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą sporo soku. Przetrzeć przez sitko, ponownie włożyć do garneczka, dodać cukier i chwilę gotować do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z kuchenki dodać do gorącego musu żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do wystudzenia.

Po całkowitym wystudzeniu, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. Odłożyć 4-5 łyżek do kremu maślanego.

W misie miksera umieścić serek mascarpone i śmietankę. Zmiksować do gładkości na gęsty krem. Dodawać stopniowo mus truskawkowy, cały czas miksując, do połączenia. Gotowy krem podzielić na 5 równych części.

Krem maślany

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • odłożone 4-5 łyżek musu truskawkowego

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na śnieżno biały puch. (Tak długo miksować aż będzie bialutkie i puszyste.) Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując by krem był gładki. Na koniec dodawać po jednej łyżce musu, cały czas miksując (mus powinien mieć konsystencję przypominającą dżem.)

Jeśli krem będzie zbyt słodki należy dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Powinien być gęsty i mieć gładką konsystencję, odpowiednią do dekoracji. A gdyby okazał się zbyt gęsty dodać łyżkę kremówki lub mleka i znów całość zmiksować.

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym 2

Listki dekoracyjne

Zabrałam łyżkę kremu maślanego jeszcze przed dodaniem musu truskawkowego i dodałam kilka kropel zielonego barwnika. Wymieszałam i użyłam by wprowadzić do tortu zielony akcent w postaci listków.

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 50 g masła

Masło rozpuścić i zdjąć z kuchenki. Dodać pokruszoną czekoladę, odczekać 2-3 minuty i energicznie wymieszać. Pozostawić aż zacznie odrobinę gęstnieć. Polać tort.

Ponadto:

  • kilka truskawek

Jedna była zamoczona w polewie czekoladowej, a do pozostałych rozpuściłam 50 g białej czekolady, w której je obtoczyłam. Truskawki w czekoladzie odłożyłam na folię aluminiową by czekolada na nich zastygła.

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym

Przygotowanie:

Wystudzone ciasto czekoladowe przeciąć na 4 równe blaty.

Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować 1/5 kremu. Przykryć kolejnym blatem posmarować kolejną porcją kremu. Powtórzyć tą czynność z pozostałymi blatami ciasta.

Pozostałe dwie porcje kremu wykorzystać do posmarowania wierzchu i boków tortu. Po czym wyrównać, szczególnie wierzch by polewa się ładnie rozpłynęła. Wygładzony tort polać polewą i odczekać około 10 minut aż zastygnie. Ułożyć owoce i ozdobić maślanym kremem.

Do dekoracji użyłam szprycy z końcówką gwiazdki i płaskiej do listków. Wycisnąć wzroki ozdabiając tort. Tort gotowy!

Smacznego 🙂

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *