Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem

 

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa, królowa polskich zup zaraz po rosole? Tradycyjna jest po prostu wyśmienita niezbyt kwaśna, latem pachnąca świeżymi pomidorami, ale możliwa do przygotowania o każdej porze roku z koncentratu pomidorowego. Polacy, najczęściej pomidorową przygotowują z pozostałości po niedzielnym rosole, albo porcji rosołowej. Można również przygotować ją bez mięsa tylko na warzywnym bulionie, ja gotuję na chudym kawałku mięsa z kurczaka. W moim domu zawsze gotowało się pomidorową z ryżem, dzięki niemu była znacznie bardziej zawiesista i sycąca. Taką wszyscy uwielbiamy i taką Wam polecam!

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka lub 500 g chudej łopatki, skrzydełek lub cokolwiek macie, może być nawet kość od schabu
  • Włoszczyzna: 3 duże marchwie, kawałek korzenia selera, korzeń pietruszki i natka, kawałek pora około 10 cm i 1 cebula
  • 400 ml domowego przecieru pomidorowego lub 1 słoiczek 190 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 szklanki śmietany 18 – 30%
  • Przyprawy: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu, ewentualnie świeżo mielony 1/3 łyżeczki, sól do smaku, odrobina koperku, 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 szklanki ryżu

Przygotowanie:

Mięso obmyć, zalać 2,5 l wody, gotować.

Całą włoszczyznę poza natką pietruszki, obrać, dodać do mięsa. Jak się woda z mięsem zagotuje na powierzchni zbierze się osad, usunąć go ostrożnie łyżką cedzakową.
Zmniejszyć moc palnika, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli mięso jest drobiowe gotować na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez godzinę. Jeśli wieprzowe 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem czasu (odlać 400 ml wywaru, przyda się gdyby zupa okazała się nieco za gęsta), dodać ryż, lubczyk i 1 łyżeczkę soli i dalej gotować do końca czasu.

Do wywaru dodać koncentrat i chwilę pogotować. Wyjąć ugotowane warzywa i mięso łyżką cedzakową, pokroić marchewkę na talarki mięso na drobniejsze kawałki i z powrotem dodać do zupy.

Śmietanę zahartować odrobiną zupy i szczyptą soli, wlać do garnka energicznie mieszając, już nie gotować by zupa się nie zważyła.
Dodać natkę, koperek i nalewać na talerze. Ewentualnie jeszcze doprawić szczyptą soli i cukru

Smacznego 🙂

Dobre rady

Jeśli gotujecie zupę na kostce rosołowej postępujecie dokładnie tak samo, tylko nie dodawajcie soli, ewentualnie na końcu doprawicie do smaku. Kostki zawierają dużo soli i chemii w swoim składzie. Osobiście nie polecam. Jeśli ma być bez mięsa wystarczy do warzyw dodać łyżę oliwy, a dalej postępować jak w przepisie.

Zupa pomidorowa z ryżem

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *