Tradycyjne kotlety mielone z mozzarellą

kotlety mielone

Stosując ten przepis, możemy zrezygnować z sera i zrobimy pyszne, tradycyjne kotlety mielone, możemy je również uatrakcyjnić nadzieniem z mozzarelli. To specjalna propozycja dla miłośników sera. Kotlet z mozzarellą jest nie tylko pyszną, ale również jest soczysty i rozpływa się w ustach. Mięso mielone ma wszechstronne możliwości, tym razem polecam również papryczki nadziewane mięsem mielonym lub roladę nadziewaną cukinią.

kotlety mielone

Składniki – porcja na 11-12 kotletów:

  • 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
  • 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie
  • 2 jajka
  • duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
  • Pieprz mielony około łyżeczki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 kulki mozzarelli
  • bułka tarta do obtoczenia

kotlety mielone

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśniętą od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.

Mozzarelle kroimy na plastry jak pomidora. Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy plaster sera, przykrywamy kolejnym kawałkiem mięsa, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety smażymy na średniej mocy kuchenki By nie tylko dopiekły się z zewnątrz, ale również by nie były surowe w środku. dokładnie owijamy boczkiem.

Smacznego 🙂

Uwaga, jeśli mięso jest zbyt zbite dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody i wyrabiamy gładka masę. Wówczas kotlety są naprawdę soczyste i mięciutkie.

kotlety mielone

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *