Wiosenna sałatka

Wprawdzie mamy już lato, ale wszystkie składniki do tej sałatki nadal są dostępne. Wyszperałam ją z magazynu Claudia i zamieszczam tutaj, bo jest naprawdę smaczna. Zarówno wiosną jak i latem zjadamy dużo warzyw, a ta sałatka to prawdziwa kopalnia witamin na talerzu. Warto zwrócić uwagę na wykorzystanie rzodkiewek wraz z liśćmi. W naszym kraju przyjęło się, że zazwyczaj zjadamy tylko korzenie rzodkiewek, a tym czasem to właśnie liście mają najwięcej wartości odżywczych. Są bogate w witaminę C, fosfor, wapń, żelazo i działają przeciw nowotworowo. Choćby ze względu na ten jeden składnik  gorąco polecam wiosenna sałatkę.


Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g sera feta
  • połowę lodowej lub rzymskiej sałaty
  • pęczek rzodkiewek z liśćmi
  • czerwona papryka
  • 2 garście rzeżuchy
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • łyżka musztardy
  • 5 łyżek octu winnego
  • sól, łyżeczka cukru i pieprz
Przygotowanie:
Jajka obrać, sałatę poszarpać na kawałki. Rzodkiewki wraz z liśćmi oczyścić, umyć, odsączyć i pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w wąskie paski. Rzeżuchę opłukać i osączyć. Czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor na oleju. Odstawić do wystygnięcia.
Ser pokruszyć. Ocet wymieszać z musztardą, solą i cukrem, dodać olej z czosnkiem i przyprawić solą i pieprzem. Połową sosu polać liście sałaty, rzodkiewki i paprykę. Jajka podzielić na ósemki i razem z rzeżuchą ułożyć na sałatce. Posypać serem i skropić resztą sosu.
 
Rada:
Fetę można zastąpić żółtym serem o łagodnym smaku, np. gouda, startym na jarzynowej tarce.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *