Zupa a’la Bolognese

Zupa a'la bolognese

Zupa a’la Bolognese, zawiera wszystkie składniki tradycyjnej potrawy o tej samej nazwie, a nawet kilka dodatkowych. Zupa jest wprost rewelacyjna w smaku, ponadto dość gęsta i bardzo pożywna. Można przygotować ją na dwa sposoby. Jak ja od razu z makaronem, ale wówczas – uwaga makaron pęcznieje w zupie i zrobi się jeszcze bardziej gęsta albo makaron dodać osobno. Polecam, jestem pewna, że Wam posmakuje 🙂 Polecam również zupę meksykańska z tortillą.

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów (razem 800 g)
  • 200 g spaghetti pokruszonego na niewielkie kawałki (w zupie wygodniej je się małe kawałki makaronu)
  • 1, 5 l wody
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2-3 spore marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 papryki czerwona i zielona pokrojone w paseczki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

W garnku podgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć aż straci swój surowy kolor. Dodać czosnek, marchew i smażyć jeszcze 2 minuty. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować na niewielkiej mocy palnika 15 minut.

Dodać papryki, pomidory, gotować 5 minut.

Dodać pokruszony makaron, posolić na początek łyżką soli, dodać szczyptę chili, pieprzu, suszone zioła i gotować kolejne 10 minut.

Jeśli jest za gęsta, dodać kolejną szklankę wody, zagotować i doprawić nieco solą i pieprzem. Zdjąć z kuchenki i zostawić na 10 minut by smaki się przegryzły.

Smacznego 🙂

Zupa a'la bolognese

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *