Zupa fasolowa

zupa fasolowa

Smaczna zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia rozpoczynamy gotowanie zupy. Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i w ogóle nieskomplikowane. To jedna z tych zup do których chętnie się wraca. Zupa smakuje wybornie ugotowana np. na żeberkach ale ja wolę w nieco lżejszej wersji, mniej kalorycznej ale za to z dodatkiem kiełbaski i do takiej zachęcam. Polecam również fasolkę po bretońsku w wersji błyskawicznej.

Składniki:

  • 350 g fasoli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selery
  • 5 ziemniaków
  • 400 g kiełbasy, może być boczek (ja wolę chudsze zupy dlatego użyłam toruńskiej)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziela anielskie, jeśli lubicie bardziej pikantnie ¼ łyżeczki
    chili, 1 łyżka lubczyku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

zupa fasolowa

Przygotowanie:

Fasole wypłukać włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować. Od zagotowania zmniejszyć temperaturę na niewielką i gotować 45 minut pod przykryciem.

W międzyczasie obieramy włoszczyznę i ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Jak już minęło 45 minut dodajemy warzywa i dalej gotujemy jakieś 25 minut do miękkości.

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na pozostałym oleju, aż cebulka ładnie się zeszkli i kiełbasa trochę podsmaży. Całość z patelni zgarniamy od razu do zupy. Dodajemy lubczyk i majeranek roztarty w dłoniach.

Sprawdzamy czy warzywa są miękkie jeśli tak doprawiamy zupę solą i pieprzem, jeśli jest za gęsta można dodać trochę wody i zagotować. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i nalewamy na talerze.

Smacznego 🙂

Share Button

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *