Kalafiorowa to jedna z tych zup, która dominuje na polskich stołach, choć oczywiście nie przebije swoją popularnością rosołu czy pomidorowej. Można przygotować ją całkowicie w wersji wegetariańskiej z dodatkiem świeżych ziół lub ugotować na mięsnym wywarze. W obu przypadkach jest po prostu wyśmienita, pachnąca świeżym koperkiem i pietruszką. U mnie przygotowywana bez mięsa, prosto i smacznie.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2-3 marchewki
- Ćwiartka selery lub bardzo mały
- około 10 cm białej części pora
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka kopru
- ½ szklanki śmietany 18%
- 4 ziemniaki około 40 dag
- 2 łyżki lubczyku
- łyżka oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew obrać, pokroić w talarki, seler obrać, pokroić w kostkę wraz z porem. Zalać 2 l wody, dodać oliwę i zagotować. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki w kostkę i dodać do warzyw waz z lubczykiem. Gotować do miękkości warzyw. Posiekać koperek, pietruszkę i dodać do zupy. Doprawić śmietaną oraz solą i pieprzem.
Uwaga
- Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany. Tzn., śmietanę wlewamy do naczynia dodajemy zupę, mieszamy i dopiero z powrotem do garnka by się nie zważyła.
- Zupę na mięsie przyrządza się dokładnie tak samo z tą różnicą, że najpierw gotujemy do miękkości mięso w 2 l wody, a potem dodajemy warzywa. Pomijamy dodanie oleju.
Smacznego 🙂