Zupa krupnik

krupnik

Krupnik to chyba jedna z najstarszych polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wówczas najpierw gotujemy do miękkości mięso, wyjmujemy je, a  w wywarze gotujemy zupę wg przepisu. Na sam koniec dodajemy obrane, pozbawione kości mięso z powrotem do zupy. Ja przygotowuje krupnik bez mięsa i zapewniam, że jest równie pyszny i sycący. Dawniej dla smaku dodawałam kostki rosołowe, jednak w trosce o zdrowie przestałam to robić i doprawiam zupę w całkowicie naturalny sposób korzystając z ziół i przypraw dzięki temu wiem, że jest bardzo zdrowa i smaczna. Polecam również meksykańską zupę z tortillą, jest równie pyszna!

krupnik

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej; jeśli lubicie bardzo gęściejsza to 150 g
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki (może być mrożona)
  • przyprawy (sól, odrobina świeżo zmielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i sporo lubczyku
  • 2 łyżki oliwy

 

krupnik

Przygotowanie

Cebulę wraz z porem zeszklić na oliwie przez około 2 – 3 minuty. Pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków pokroić w kostkę lub słupki, zalać 2 l zimnej wody, ugotować bulion warzywny.  (Jeśli używamy wywaru z mięsa nie dodajemy oliwy, a cebulę i por gotujemy z pozostałymi warzywami). Do gotujących się warzyw dodać, liście laurowe i ziele angielskie, przykryć pokrywką i
gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę.
Gotujemy pod przykryciem kolejne 25 – 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać około 1 łyżki soli i lubczyku oraz szczyptę pieprzu. Na koniec dodać pietruszkę, posmakować, ewentualnie doprawić do smaku. Krupnik gotowy.

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *