Zupa ogórkowa

Lekko kwaskowa, zabielana zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa należny do moich ulubionych i to z wielu powodów. Pierwszy, chyba najważniejszy to dlatego, że jest smaczna, poza tym łatwa w przygotowaniu i co ważnego możemy przygotować ją o każdej porze roku. Od wielu lat przygotowuje wszystkie zupy tylko na bazie bulionów warzywnych, są znacznie mniej kaloryczne, a równie smaczne. Przy niektórych chorobach nie powinno się w ogóle jadać zup przygotowanych na wywarze mięsnym. Jednakże dla typowych mięsożerców po ugotowaniu można dodać do zupki kiełbaskę, w przeciwnym wypadku zupa będzie równie pyszna dla wegetarian. Zachęcam również do zapoznania się z przepisem na polski żurek z białą kiełbasą. Zapraszam 🙂

zupa ogórkowa

Składniki:

  • włoszczyzna + dodatkowe 2-3 marchewki
  • 6-7 ogórków kiszonych (często dodaję do zupy dodatkowo trochę kwasu z ogórków by była bardziej kwaśna, dlatego preferuję ogórki domowe lub kupowane w foreczkach swobodnie pływają w kwasie ogórkowym.
  • łyżka oliwy
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 litra bulionu lub wody
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3-4 łyżki śmietany (wegetarianie moga pominąć)
  • opcjonalnie laska kiełbasy dla chętnych
zupa ogórkowa

Przepis:
Jarzyny obrać pokroić w kosteczkę, zalać w garnku  1 l wody, dodać olej i gotować około 10 minut. Ziemniaki obrać pokroić również w kostkę dodać do wywaru wraz liśćmi, lubczykiem i zielem i gotować do miękkości (kolejne 10 minut). Między czasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy wraz z bulionem gdy warzywa będą miękkie.) Jeśli zupa nadal jest gęsta, dodać jeszcze trochę wody do odpowiedniej konsystencji. Gotować jeszcze 10 minut i doprawić solą i pieprzem.
Zupę ogórkową zawsze doprawiamy na końcu ponieważ ogórki są słone i wcześniejsze przyprawienie solą mogłoby spowodować przesolenie. Do ugotowanej zupy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek i zahartowaną śmietanę. (Tzn. w osobnym naczyniu śmietanę zalewamy gorącą zupę mieszamy do połączenia się składników i dopiero z powrotem wlewamy do garnka.) Opcjonalnie można dodać dla smaku łyżkę sosu sojowego.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *