Zupa ogórkowa

Lekko kwaskowa, zabielana zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa należny do moich ulubionych i to z wielu powodów. Pierwszy, chyba najważniejszy to dlatego, że jest smaczna, poza tym łatwa w przygotowaniu i co ważnego możemy przygotować ją o każdej porze roku. Od wielu lat przygotowuje wszystkie zupy tylko na bazie bulionów warzywnych, są znacznie mniej kaloryczne, a równie smaczne. Przy niektórych chorobach nie powinno się w ogóle jadać zup przygotowanych na wywarze mięsnym. Jednakże dla typowych mięsożerców po ugotowaniu można dodać do zupki kiełbaskę, w przeciwnym wypadku zupa będzie równie pyszna dla wegetarian. Zachęcam również do zapoznania się z przepisem na polski żurek z białą kiełbasą. Zapraszam 🙂

zupa ogórkowa

Składniki:

  • włoszczyzna + dodatkowe 2-3 marchewki
  • 6-7 ogórków kiszonych (często dodaję do zupy dodatkowo trochę kwasu z ogórków by była bardziej kwaśna, dlatego preferuję ogórki domowe lub kupowane w foreczkach swobodnie pływają w kwasie ogórkowym.
  • łyżka oliwy
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 litra bulionu lub wody
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3-4 łyżki śmietany (wegetarianie moga pominąć)
  • opcjonalnie laska kiełbasy dla chętnych
zupa ogórkowa

Przepis:
Jarzyny obrać pokroić w kosteczkę, zalać w garnku  1 l wody, dodać olej i gotować około 10 minut. Ziemniaki obrać pokroić również w kostkę dodać do wywaru wraz liśćmi, lubczykiem i zielem i gotować do miękkości (kolejne 10 minut). Między czasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy wraz z bulionem gdy warzywa będą miękkie.) Jeśli zupa nadal jest gęsta, dodać jeszcze trochę wody do odpowiedniej konsystencji. Gotować jeszcze 10 minut i doprawić solą i pieprzem.
Zupę ogórkową zawsze doprawiamy na końcu ponieważ ogórki są słone i wcześniejsze przyprawienie solą mogłoby spowodować przesolenie. Do ugotowanej zupy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek i zahartowaną śmietanę. (Tzn. w osobnym naczyniu śmietanę zalewamy gorącą zupę mieszamy do połączenia się składników i dopiero z powrotem wlewamy do garnka.) Opcjonalnie można dodać dla smaku łyżkę sosu sojowego.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *