Zupa z cukinii – krem

Zupa z cukinii – krem to wspaniały bukiet smaków, który zachwyci dosłownie każdego. Zupę przygotowuje się niemalże błyskawicznie bo tylko w pół godziny i jest to czas łączny przygotowania i gotowania. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym, wyrazistości dodaje jej spora dawka natki pietruszki i białego pieprzu. Smak urozmaicają prażone pestki dyni, przyjemnie chrupiące w trakcie posiłku. Dodatkowo podaje krem z przygotowanymi grzankami z domieszką słodkiej papryki. Odrobiną śmietany, która dodaje łagodności i kilkoma kosteczkami greckiego sera, tak w greckim stylu. Słone kąski dodają kopa i fantastyczne dopełniają smak tworząc ten niezwykły bukiet smaków. Spróbujcie, a sami się przekonacie.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 zielone cukinie (każda około 18-20 cm)
  • 900 ml warzywnego bulionu, ewentualnie z kostki
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska i biały pieprz do smaku

Do podania:

  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g greckiego sera
  • paprykowe grzanki przygotowane z 2 kromek
  • garść prażonych pestek z dyni

Przygotowanie:
Cukinie umyć, obciąć po obu stronach końce i pokroić na plastry. Cebule obrać pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać.
Na patelni lub od razu w garnku w którym będzie się gotować zupa rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Najpierw zeszklić cebulę. Dodać cukinie i obsmażyć co jakiś czas mieszając aż się lekko zarumieni. Wówczas dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Nie dłużej by czosnek nie zaczął się palić bo będzie gorzki i zepsuje smak zupy.

Zalać bulionem, przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Tylko przez kilka minut i na średniej mocy palnika by ich nie spiec.

Grzanki paprykowe

Następnie przygotować grzanki. Z dwóch kromek chleba okroić skórki i pokroić pieczywo na w miarę równe kosteczki. Na patelni rozgrzać 1, maksymalnie 2 łyżki masła lub oliwy, dodać pieczywo i mocno oprószyć słodką papryką (około 1/2 łyżeczki). Smażyć na średnim ogniu aż się lekko zarumienią.
Grecki ser pokroić w małą kostkę

Ugotowaną zupę zestawić z kuchenki, dodać 3/4 natki pietruszki i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą morską i białym pieprzem. Talerze napełnić zupą, oprószyć natką i pestkami dyni. Do każdego talerza dodać kleks ze śmietany lub kilka mniejszych, kilka grzanek i kilkanaście maleńkich kosteczek sera. Można podawać.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *