Zupa z dyni

Niecodzienna zupa z dyni we włoskim wydaniu.

To zupełnie inna zupa niż dotąd mi znane i robione. Nie ma konsystencji kremu, smakiem przypomina tradycyjne zupy, a jest zrobiona na
styl włoski. Przepis miałam od znajomego Włocha, jednakże moja wersja tej zupy różni się dość znacznie. Choćby tym, że dodałam kawałeczek mięsa ale również francuskie ziemniaczki dauphine, które akurat przygotowałam tego dnia. Choć podobno smakuje jeszcze lepiej ze świeżymi ziemniaczkami ugotowanymi w zupie, tak więc można wypróbować oba sposoby. Polecam!

Przepis na ziemniaczki dauphine tutaj, a dla miłośników kremowej wersji zupy z dyni przepis tutaj.

zupazdyni
Składniki dla 4 osób:
  • 500 g dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duży por
  • 1,5 l bulionu warzywnego może być z kostek
  • 1 filet piersi kurczaka lub udko
  • Jako dodatek ziemniaczki duphine lub 2-3 duże ziemniaki, ewentualnie grzanki czosnkowe
  • 3 łyżki tartego parmezanu, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Umytą i oczyszczoną pierś pokrój w kostkę i gotuj z przygotowanym bulionem. Powstały w trakcie gotowania „szum” (osad) na powierzchni usuń z zupy łyżką cedzakową.
Jeżeli decydujesz się na zwykłe ziemniaczki; obierz umyj, pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu. A jeśli mają to być ziemniaczki duphine czy np. grzanki, dodaj je na sam koniec kiedy zupa jest już nalana do talerzy.
Por umyj, pokrój na plasterki i smaż 2-3 minuty na oliwie, aż się delikatnie zeszkli. Do pora dodaj mleko, zagotuj i przełóż do gotującej się zupy.

Miąższ z dyni pokrój w kostkę, dodaj do zupy, razem gotuj 15 minut lub trochę dłużej, aż zupa zrobi się dość gęsta. Na koniec dopraw zupę jeśli trzeba solą i pieprzem. Dodaj parmezan. Dodatkowo do zupy można dodać wysuszone pestki z dyni.

Smacznego 🙂

Zupę z dyni można podać w dyni, na pewno zrobić w ten sposób wrażenie na domownikach.

zupa-w-dyni
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *