Aromatyczna pieczeń z łopatki

 pieczeń z łopatki
Wieprzowa łopatka należy do gatunku mięs, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dziś to będzie pieczeń, bardzo aromatyczna, mocno faszerowana czosnkiem i mieszanką ziół.
Wspaniale nadaje się jako danie główne, lecz również smakuje wybornie wystudzona, pokrojona na cienkie plastry jako wędlina do kanapek. Sposób przyrządzenia sprawia, iż idealnie nadaje się dla osób liczących wszystkie kalorie. Pieczemy ją bez dodatku tłuszczu, a ten zawarty w niej, wytapia się w trakcie pieczenia. Pozostaje chude i smaczne mięso.
Składniki:
  • Łopatka wieprzowa około 1,5 kg
  • 5 ząbków czosnku bardzo drobno posiekanych
  • Przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól do mięsa wewnątrz i zewnątrz i około łyżeczki pieprzu ( mniej więcej po połowie do środka i obsypania zewnątrz)
 pieczeń z łopatki
Przygotowanie:
Jeśli mamy porcje mięsa w płacie tym lepiej. Do środka układamy jak na zdjęciu czosnek i przyprawy, rolujemy, obwiązujemy ciasno nicią by zachowało formę w trakcie pieczenia i obsypujemy z zewnątrz solą i pieprzem.
Układamy mięso w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym przeznaczonym do pieczenia, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 190°C około 1,5 godziny.
15 minut przed końcem ściągamy folię by mięso się ładnie zarumieniło. Po upływie czasu pieczeń jest gotowa!
Uwaga:

Tłuszcz, który się wytopi możemy użyć do przygotowania sosu. Wystarczy go zlać do rondelka, po czym wymieszać z 1 szklanką zimnej wody, wymieszaną z 1 czubatą łyżeczką maki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Następnie mieszając doprowadzić do wrzenia, ewentualnie doprawić jeszcze szczyptą soli i pieprzu lub sokiem z cytryny. W taki sposób pieczeń będzie idealna jako danie główne.

Jeśli jednak ma posłużyć jako wędlina należy ją całkowicie wystudzić i dopiero na zimno ściągnąć nici lub sznurek i pokroić w cienkie plastry.

Smacznego 🙂
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *