Babka gołąbkowa jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i mimo, że do jej przygotowania potrzebne są te same składniki co na gołąbki to przygotowuje się ją znacznie szybciej. Wygląda efektownie i można podać ją tak samo jak gołąbki z pomidorowym sosem i ziemniaczkami. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, szczególnie jeśli ktoś nie lubi bawić się z ich zawijaniem. Polecam to danie jest proste i pyszne.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (miałam wieprzowe, ale może być dowolne)
- 3/4 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- mała główka kapusty włoskiej lub białej
- 3 jajka
- 2 – 3 łyżki oleju
- Przyprawy: 1 kopiasta łyżka majeranku, 2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu
- forma na babkę z kominem
Przygotowanie:
Ryż ugotować do miękkości, wystudzić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek drobniutko. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i przesmażyć aż się lekko zrumieni. Odstawić do wystygnięcia.
Odrobiną oleju wysmarować formę i poukładać liście włoskiej kapusty. Dokładnie owinąć wokół komina i na całej powierzchni formy. Dla ułatwienia można liście porwać na nieco mniejsze kawałki. W przypadku białej kapusty należy ją wcześniej sparzyć wrzątkiem i odstawić na 5 minut. (Oberwać liście kapusty, umieścić w dużym garnku, zalać gorącą wodą i odstawić.) Po wyciągnięciu z wody usunąć twarde zgrubienie z środka każdego liścia.
Mięso połączyć z ryżem, jajkami, przesmażoną cebulą i przyprawami. Dobrze wyrobić masę mięsną. Połowę masy ułożyć w formie i przykryć kolejną warstwą liści kapusty. Następnie wyłożyć pozostałą masę. Pokryć ją liśćmi kapusty, które należy zwilżyć 3 łyżkami sosu.
Tak przygotowaną babkę przykrywamy aluminiową folią do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Gotową przykrywamy talerzem i odwracamy do góry dnem. Babka z łatwością wyślizguje się z formy. Smacznego 🙂
Sos pomidorowy:
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniku umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, gotować na malutkim ogniu 2 minuty i odstawić. Sos jest gotowy do podania.