Babka majonezowa to kolejna prosta propozycja ciasta, które możemy upiec w każdej wolnej chwili gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Można przygotować ją w kilku dosłownie w kilka minut i to w kilku wariantach dodając nieco maku, skórki kandyzowanej lub kakao. Ale o tym szczegółowo napiszę już przy składnikach. Ja swoją przygotowałam z kandyzowaną skórką cytrynową i kawałkami czekolady. Ta babka również świetnie nadaje się na stół wielkanocny 🙂 Amatorom babek, polecam również keks kakaowy z nutą pomarańczy.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklankę cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki majonezu lub 1/2 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g czekoladowych chipsów do ciast
Ponadto tłuszcz do wysmarowania formy do babki oraz kaszka mana lub bułka tarta do oprószenia formy. Około 3/4 szklanki cukru pudru i 2-3 łyżki gorącej wody. Całość wymieszać na lukier i polać jeszcze delikatnie ciepłą babkę. Po czym dowolnie ozdobić lub nie.
Opcje: do całego ciasta lub jego części można dodać 2 łyżki ciemnego kakao lub zamiennie 1/3 szklanki maku. Dla urozmaicenia mogą to być również płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Jajka wbić do misy miksera i ubijać tak długo aż powstanie sztywna piana około 5-7 minut. Następnie wolnym strumieniem dodawać cukier cały czas ubijając do jego rozpuszczenia.
Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st. C. Cały czas miksując dodać, skórkę, czekoladowe chipsy i majonez. Na koniec już bez miksowania dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie szpatułką lub delikatnie rózgą.
Formę do babek wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką. Masę wlać do formy i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotową babkę polać lukrem i ozdobić lub jak kto woli oprószyć tylko cukrem pudrem.
Smacznego 🙂