Bakłażany – przedstawiciele kuchni greckiej, a zapiekane z wątróbką, to po postu pychota.
Lubicie takie połączenia? Mięso jakiekolwiek by nie było zawsze świetnie komponuje się z warzywami. Nawet typowi zjadacze mięsa ze smakiem pożerają takie kompozycje. Osobiście uwielbiam zapiekać różne warzywa z mięsami bo super nadają się na obiad, kolację czy imprezę. Pięknie zdobią półmiski, a i wszyscy zjadają je ze smakiem. Do tej potrawy możemy wykorzystać każdy rodzaj wątróbki, zapieczona w bakłażanie jest krucha i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami to jest pyszne!
Składniki na 3 bakłażany:
- 30 -40 dag wątróbki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- Oliwa do smażenia
- 80 g startego żółtego sera
- Przyprawy sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozciąć wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Oprószyć środek solą i zostawić. Miąższ posiekać na drobniejsze cząstki.
Cebulę obrać, paprykę pozbawić nasion i pokroić na większą kostkę lub w pół piórka.
Wątrobę umyć pozbawić żyłek i pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać wątrobę i smażyć co jakiś czas przewracając na patelni by z każdej strony wątroba straciła swój krwisty kolor. (Temperatura mojej kuchenki jest w skali od 1 do 6 smażę na 4.)
Kiedy wątroba nie jest już krwista dodać paprykę i dalej smażyć jakieś 2-3 minuty.
Po tym czasie dodać posiekany miąższ i wszystko dusić około 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką ciemnego sosu sojowego. Doprawione dusić jeszcze 1-2 minuty i zdjąć z ognia.
Bakłażany opłukać z soli, delikatnie oprószyć pieprzem i napełnić nadzieniem.
Ułożyć na blasze i zasypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 35 minut.
Smacznego 🙂
2 Comments