Wspaniałe, a wręcz zachwycające smakiem ciasto bananowe, idealne na niepogodę ale też na każda inną okazję. Na blogu jest już kilka ciast bananowych i to aż tak wiele się nie różni, również jest bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzebujemy nawet miksera i z reguły składniki do niego każdy ma w domu. Jedyna różnica, która w tej chwili przychodzi mi do głowy to chyba kakao, sprawia, że ciasto ma cudowny czekoladowy smak i naprawdę nie można mu się oprzeć. Miałam w domu całą kiść bardzo dojrzałych bananów, więc od razu upiekłam dwie blaszki, przy czym do jednej z nich dodałam dodatkowo szklankę truskawek i również wyszło pysznie, a nawet lepiej. Połączenie truskawki z bananem i czekoladą to poezja smaku. Szczerze polecam, ale oczywiście możecie pozostać tylko przy samych bananach.
Składniki podaję na jedną foremkę (keksówkę), jeśli macie ochotę jak ja upiec dwa ciasta proszę podwoić składniki plus do jednego z ciast dodać szklankę truskawek, pokrojonych na ćwiartki. Posypałam tylko wierzch ciasta truskawkami, niektóre delikatnie wcisnęłam w ciasto.
- 200 g mąk zwykłej, pszennej
- 50 g kakao
- 160 g cukru, tym razem użyłam ciemnego trzcinowego
- Cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże banany
- 2 duże jajka
- 120 ml oleju
- 50 g czekoladowych chipsów lub drobno posiekanej czekolady
- Opcjonalnie truskawki
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Foremkę tzw. keksówkę wysmaruj tłuszczem (by papier dokładnie przylegał) i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę razem z sodą, kakao i cynamonem przesiej do miski i odstaw.
Jajka roztrzep rózgą lub widelcem, banany rozgnieć widelcem, aż powstanie peere, połącz z jakami, wymieszaj. Następnie dodaj olej wraz z cukrem i wanilią, wymieszaj.
Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, czekoladę i wymieszaj.
Przelej ciasto do formy.
Wstaw formę do piekarnika i piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu wyciągnij ciasto i pozostaw w foremce minimum 20 minut do ostygnięcia.
Smacznego!
2 Comments