Ciasto bananowy jeż
Pyszny, delikatny biszkopt, nasączony sokiem pomarańczowym, przekładany owocami i kremem z bitej śmietany oraz mascarpone. Ozdobiony okruszkami ciasta i odrobiną wiórków czekoladowych. Taki jest właśnie jeż bananowy. Pomysł na to ciasto został zapożyczony od firmy Delecta. Przeglądając w sklepie artykuły tej firmy zobaczyłam ciasto w kształcie jeża. Nie sądziłam wcześniej, że jest tak banalnie prosty w wykonaniu. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. (Choć nad dekoracją można by jeszcze trochę popracować 🙂 Nie jest zbyt słodkie, jest po prostu idealne na deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam!
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
By ciasto nie opadało zaraz po wyjęciu z piekarnika spuścić je w blasze z wysokości kolan na podłogę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować krem.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na krem.
- 3-4 banany lub inne owoce (wspaniale komponują się kandyzowane brzoskwinie lub maliny)
- Do zwilżenia biszkoptu pół szklanki soku pomarańczowego lub pół szklanki przegotowanej wody połączonej z aromatem waniliowym lub innym wg własnego uznania.
- 3 łyżki starej czekolady lub wiórki czekoladowe i cukierki lub jakieś ciemne owoce na nosek i oczy
Na zdjęciach przedstawiam jak postępować z ciastem.
- Wystudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i przecinamy w poprzek na dwa blaty.
- Następnie przecinamy ciasto na pół, po czym składamy połówki ze sobą by odkroić z niego pasek o szerokości około 1,5 cm
- Jeden fragment górnej części biszkoptu zwilżamy kilkoma łyżkami soku, na nim układamy przecięte wzdłuż banany, a na nie krem tak by je pokryć.
- Na krem układamy kolejną blat spodniej części biszkoptu, znów zwilżamy, banany i krem
- Powtarzamy czynności, kończąc wierzchnią częścią ciasta, które również zwilżamy, a na nie banany z kremem.
- Powstałą kopułę delikatnie dociskamy i układamy grzbietem do góry, w całości pokrywamy pozostałym kremem.
- Pozostałe 2 fragmenty ciasta kruszymy drobniutko do miseczki i mieszamy z utartą czekoladą, można jeszcze dodać ozdobne mini patyczki czekoladowe.
- Obsypujemy całą kopułę kruchym ciastem z czekoladą formując jeża
Dodajemy oczy i nos – jeż już gotowy
Smacznego 🙂
One Comment