Bezglutenowe pancakes bananowe z masłem orzechowym

Bezglutenowe pancakes

Pancakes bananowe z masłem orzechowym to naprawdę niezwykłe naleśniki. Niezwykłe bo możliwe do przygotowania w wersji tradycyjnej tzn. z mąką lub całkowicie w wersji bezglutenowej, bez mąki i bez cukru. Mimo, to zachwycają smakiem, są bardzo aromatyczne i pyszne. Wszystko to oczywiście za sprawą masła orzechowego i bananów, to wyjątkowe połączenie sprawia, że nie można im się oprzeć, są znacznie bardziej delikatne od tradycyjnych panceksów ale równie smaczne. Można do ciasta dodać mąkę i otrzymamy tradycyjne pancakes o wyraźnym smaku orzechowo-bananowym i gładkiej powierzchni placuszka. Te naleśniki są również pyszne i dość puszyste. Jednakże nie są już tak delikatne bo mąka sprawia, że ciasto jest zdecydowanie bardziej zwarte. Zarówno jedna i druga wersja to świetna propozycja na śniadanie. Tym bardziej, że naleśniki przygotowuje się błyskawicznie. Polecam również tradycyjne, bananowe pancakes!

Na zdjęciu obie wersje, te gładkie, nieco grubsze są z dodatkiem mąki.

Składniki:

  • 3 małe, dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane widelcem
  • 3/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • opcjonalnie oliwa do smażenia
  • 1/2 szklanka mąki, jeżeli naleśniki mają być mniej delikatne, a ciasto bardziej zwarte i puszyste

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i pozostałe składniki, (opcjonalnie mąkę), następnie wymieszać na gładką masę. Rozgrzać patelnie do naleśników i delikatnie spryskać lub lekko wysmarować oliwą przed pierwszym smażeniem naleśnika. Wlać około 1/4 szklanki ciasta i smażyć aż nie pojawi się pęcherzyk na cieście lub brzegi nie zaczną być rumiane.

Do tych naleśników potrzebna jest nieco większa patelnia, ponieważ bez mąki są bardzo delikatne i początkowo mogą sprawiać trudność przy przewracaniu. Dlatego trzeba się z nimi obchodzić równie łagodnie. Należy je smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika.

Podawać z syropem klonowym lub miodem i świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

źródło: wholemmadeliving

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *