Zwykle już śniadanie wielkanocne zaczynamy od suto zastawionego stołu, na którym między innymi znajduje się gotowana biała kiełbasa. Ja zawsze gotuje jej za dużo, albo moja rodzinka zjada za mało. Trudno przewidzieć. W każdym razie w święta chyba wielu z nas robi wszystko by niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Biała kiełbasa najlepiej smakuje na gorąco, od razu po ugotowaniu. A co zrobić z tymi laskami które nie zostały zjedzone?
Wpadłam wg mnie na genialny pomysł z wykorzystaniem pozostałej świątecznej kiełbasy i szynki. To potrawa wyszła tak pyszna, że od czasu kiedy pierwszy raz ją przygotowałam z resztek to kolejny raz przygotowałam ją celowo na świąteczny stół, również na Boże Narodzenie.
To pyszne danie idealne na obiad lub kolacje, biała jest obsmażona, pięknie zarumieniona i z chrupiąca skórką. Do tego zapieczona szyneczka i fasolka szparagowa, której ostrości dodaje rozpuszczona feta. Wszystkie smaki się przenikają dzięki czemu potrawa pachnie pieczeniem, niczym grillowane kiełbaski. Z warzywami i serem to pełne danie. Miłośnicy intensywnych smaków mogą dodatkowo użyć chrzanu do podania. Koniecznie musicie spróbować, dodatkowym plusem tej zapiekanki jest fakt, że można użyć tych produktów, które pozostaną lub świeżych. W przypadku surowej kiełbasy nie trzeba jej gotować, wystarczy najpierw obsmażyć by zrumienić jej skórkę. Polecam!
Składniki w zależności ile mamy lasek białej kiełbasy.
- Kiełbasa
- Kilka plastrów szynki lub innej wędliny do wyłożenia naczynia by kiełbasa nie przywarła
- Szczypior dla wyostrzenia smaku
- fasolka szparagowa (ja miałam mrożoną, wcześniej ugotowaną)
- 1 opakowanie greckiego sera (200 g)
- dodatkowo chrzan do podania potrawy
Przygotowanie:
Jak wspomniałam możemy wykorzystać ugotowaną kiełbasę ze śniadania lub ugotować, albo obsmażyć. W każdej postaci jest smacznie. Proszę pamiętać, że białą kiełbasę przed gotowanie należy w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Gotujemy ją około 10 minut od zagotowania wody lub obsmażamy na patelni na łyżce oleju, aż się zrumieni.
Wykładamy dno żaroodpornego naczynia szynką i układamy na niej dużą garść poszatkowanego szczypiorku. Na to kładziemy kiełbaski, garstkę pokrojonego w kostkę sera, a na nie wcześniej ugotowaną w osolonej wodzie fasolkę.
Całość znowu posypujemy serem i wkładamy naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekamy, aż ser się rozpuści około 25 minut.
Tą zapiekankę możemy jeszcze raz odgrzewać w piekarniku, jeśli od razu jej nie zjemy. Najlepiej smakuje podawana z tartym chrzanem.
Smacznego 🙂
One Comment