Sałatka z tuńczyka jest dosłownie błyskawiczna i prosta w przygotowaniu. Sprawdziłam to i to już nie raz, a przy tym jest naprawdę smaczna. Użyłam składników, które akurat miałam w domu, te które najbardziej lubimy, ale jeśli ktoś lubi eksperymentować to bez obaw może dodać jeszcze coś lub zastąpić innym składnikiem i na pewno będzie równie smacznie. U mnie w sałatce znalazły się jajka i oczywiście tuńczyk, to świetny duet, chrupkości sałatce dodaje papryka. Mdły smak świetnie przełamuje ogórek kiszony i cebulka. A lekki posmak słodyczy dodaje majonez i kukurydza. Wierze, że już same składniki zachęciły Was do spróbowania. No to do dzieła 🙂 A zapomniałabym podobną do tej sałatkę, ale z nieco innych składników znajdziecie również tutaj 🙂
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach (może być w sosie własnym, wodzie lub oleju i tak trzeba go mocno odcisnąć z soku)
- 1 cebula pokrojona w drobna kosteczkę
- 2 papryki (czerwona i zielona), oczyszczone i pokrojone w kosteczkę
- 4 jajka na twardo, obrane ze skorupki i pokrojone w kosteczkę
- 1 puszka kukurydzy (odsączona z płynu)
- 2 spore ogórki kiszone, również pokrojone w kosteczkę
- 3 -4 spore łyżki majonezu, ewentualnie dodatkowo dla wyostrzenia smaku mała łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Ponadto do dekoracji
pokrojona dymka i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymienione powyżej umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Do nałożenia sałatki użyłam niewielkiej obręczy. Z podanych składników wyjdzie 5-6 porcji.