To ciasto zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Jest mocno czekoladowe i jak każde brownie powinno wilgotne, a na dodatek niesamowicie pyszne. Powierzchnia oprószona jagodami doskonale łączy się z czekoladą. Jednakże jagody można zastąpić innymi drobnymi owocami lub bakaliami takimi jak orzechy albo migdały. Polecam.
Składniki:
- 1/2 kostki masła (125g)
- 1 szklanka cukru z małą górką (około200g)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100g)
- 2 szklanki mąki
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 1 olejek waniliowy
- 3 jajka
- dżem jagodowy albo jeżynowy (około250 g u mnie 3/4 słoika)
- 3/4 szklanki jagód (około 200 g)
Przygotowanie:
Przy użyciu miksera ubić jajka z cukrem i olejkiem waniliowym, dodać rozpuszczone masło.
Mleko podgrzać w mikrofalówce, a następnie rozpuścić w nim połamaną na kosteczki czekoladę, dodać do jajek i wymieszać.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dosypywać do płynnej masy cały czas mieszając. Na koniec dodać dżem i ponownie dokładnie wymieszać.
Jeśli zamiast owoców chcemy dodać orzechy należy wmieszać je w ciasto, zaś owoce rozsypać na powierzchni brownie.
Formę do ciasta o wymiarach 25/21 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladową masę wlać do formy, wyrównać, a na wierzchu rozsypać jagody.
Ciasto piec w temp. 165° przez 35-40 minut, aż włożony patyczek będzie delikatnie oblepiony ciastem.
Brownie to ciasto, którego nie można przesuszyć, tak więc nie można piec zbyt długo. Po upieczeniu wyjąć piekarnika i odstawić by wystygło.
Smacznego!