Bułeczki maślane z makiem, przypominają mi ulubione smaki dzieciństwa, zjadałam je dosłownie ze wszystkim i oczywiście bez niczego również. Moi synowie również za nimi przepadają, więc dziś odkurzyłam stary przepis i zapraszam wszystkich na pyszne śniadanko z domowym pieczywem w roli głównej. Zachęcam również do zapoznania się z przepisem na najsmaczniejsze rogaliki maślane 🙂
Składniki:
- ½ kg maki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła około 60 g
- 1 żółtko do ciasta
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka 250 ml
- ¾ małej, płaskiej łyżeczki soli
- Białko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do 1/2 szklanki mleka, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki i odstawić na 10 minut by zaczyn wyróśł.
Mąkę przesiać, dodać żółtko, pozostałe mleko, sól drożdże i zagnieść ciasto. Na końcu dodać masło i jeszcze trochę zagniatać, aż ciasto będzie puszyste i będzie samo
dobrze odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto zostawić w misce, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
dobrze odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto zostawić w misce, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
(Mój sposób na szybkie rośnięcie ciasta. Nagrzewam piekarnik na minimalną temperaturę, otwieram drzwiczki, wkładam rękę i jeśli czuję, że jest ciepło, a nie gorąco to wkładam miskę z ciastem.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę zagniatamy, bardzo krótko i formujemy bułeczki.
Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem.
Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego 🙂