Bułeczki z twarogiem i jagodami idealne są oczywiście w sezonie jagodowym, ale z powodzeniem jagody można zastąpić borówkami lub użyć mrożone owoce. Bułeczki są wyśmienite; słodkie, aromatyczne, pulchniutkie wprost idealne na śniadanie lub podwieczorek. Musicie je koniecznie wypróbować. U mnie cała zawartość blachy została zjedzona w jedne popołudnie. Rodzina stwierdziła, że lepszych w życiu nie jedli. 🙂
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczka soli
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g jagód/borówek mogą być mrożone
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać z cukrem i śmietaną.
Przygotowanie:
Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru połączyć z 1 łyżeczką mąki, drożdżami i połową letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.) Dodać pozostałe składniki, pod koniec dodając masło. Wyrobić dokładnie ciasto by było miękkie i plastyczne. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć misę ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30/40 cm. W trakcie wałkowania delikatnie podsypać mąką. Na powierzchni ciasta rozsmarować twaróg i rozsypać na całości jagody. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż krótszego boku i pokroić na 15 równych części.
Blachę o wymiarach 28/43 wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki na blasze ściętą powierzchnią do góry w mniej więcej centymetrowych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż bułeczki będą mocno rumiane. Ciepłe polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Lukier: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny.