Bułki do hamburgerów

Jeśli lubicie domową kuchnię, to koniecznie musicie spróbować hamburgerów w tej bułce. Pszenne bułki z ciasta drożdżowego są wyśmienite, długo zachowują świeżość, świetnie sprawdzą się również z innymi dodatkami np. na śniadanie. Pięknie wyrastają, są duże, puchate ale nie sztucznie napompowane, lekko maślane i do tego mają po prostu mega pyszną chrupiącą skórką. Pachną domem, rodziną, świeżością i prawdziwym smakiem. Wierzcie mi na słowo, kupne nie mogą się z nimi równać. Polecam.

Składniki na 12 bułek:

  • 650 g maki pszennej
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego masła

Ponadto:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu, maku lub czarnuszki wg uznania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z mąki (patrz jak zrobić tutaj) i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki poza masłem i dokładnie wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Na końcu dodać rozpuszczone, przestudzone masło i ponownie wyrobić. Powinno być plastyczne i jednolite. (Gdyby było zbyt zbite można dodać odrobinę mleka, a jeśli zbyt luźne odrobinę mąki.) Tak przygotowane uformować w kule i odstawić do miski oprószonej mąką. Przykryć czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia zajmie to około 1,5-2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części z każdej uformować kulę, po czym spłaszczyć ją dłonią i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać w 2 cm odstępach. Przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie pozostawić do wyrośnięcia 30-60 min do czasu aż podwoją swoją objętość.

Jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować bułki po wierzchu. Obsypać wg uznania dowolnymi ziarnami, po czym piec w nagrzanym do 200°C piekarniku prze 15 minut aż będą rumiane. Nie martwicie się jeśli Wam zostaną, na drugi dzień wciąż są smaczne, poza tym można je zamrozić.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *