To wspaniała potrawa jednogarnkowa, wprost idealna na syty i treściwy obiad, a nawet na ciepły andrzejkowy poczęstunek. Głównym składnikiem potrawy jest dynia, kapusta i kiełbasa, a samo danie można porównać do leczo, węgierskiego kociołka, a nawet bigosu. Chłopski garnek z dynią, jest dość ekonomiczny i z pewnością wystarczy na dwudniowy obiad dla 3-4 osobowej rodziny. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a nawet biorąc pod uwagę ilość to gotuje się bardzo szybko. Polecam.
Składniki:
- 1,5 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę
- 75 dag kiełbasy pokrojonej na półplasterki
- mała główka poszatkowanej włoskiej kapusty około 50 dag
- 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 duże marchwie pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w pół piórka
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych i drobno pokrojonych
- 140 g koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 1, 2 l wody
- Przyprawy: 3 łyżeczki soli, ¼ płatków chili, 2 liście
laurowe, 2 łyżeczki pasty curry
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej tyle by pokrywał dno garnka i zeszklić cebulkę. Dodać kiełbasę, obsmażyć chwilę, dodać marchew, czosnek, ziarna chili i przesmażyć 2 minuty.
Zalać wodą, dodać kapustę, ziemniaki, posolić, dodać pastę curry, liście laurowe i dusić pod przykryciem 20 minut na niewielkiej mocy palnika. (Początkowo może wydać się mało wody, ale tyle w zupełności wystarczy bo warzywa puszczą sporo soku). Następnie dodać dynię i dusić kolejne 15 minut, po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dusić ostatnie 5 minut. Chłopski garnek jest gotowy.
Smacznego!
Ważna uwaga by nie gotować dłużej, by warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane, szczególnie dynia. Gotowana za długo rozgotuje się całkowicie.