Chow mein z kurczakiem

 

Chow mein z kurczakiem, to niezwykle prosta i smaczna potrawa. Uwielbiam chińszczyznę za smaki i łatwość przygotowania. Chow mein jest naprawdę proste i nie łatwo się nim znudzić. Możemy dowolnie wymieniać składniki dodając np. więcej warzyw lub całkowicie z nich zrezygnować według własnego uznania i potrzeb. Podstawą chow mein jest oczywiście makaron do chińskich dań i kurczak, a cała reszta to już nasza fantazja. Fani pikantnych potraw mogą podrasować to dani ostrą papryczką. Osobiście nie przepadam za zbyt ostrą kuchnią, za to lubię potrawy urozmaicać warzywami kiedy to jest możliwe. Dlatego też w moim chow mein znajdziecie makaron wymieszany z kiełkami fasoli mung, znanych z właściwości zdrowotnych i bogactwa wartości odżywczych. Zapraszam 🙂

Składniki na 4 osoby:

  • 250 g makaronu jajecznego chow mein
  • 2 piersi kurczaka
  • 250 g kiełków fasoli mung
  • 100 g pieczarek
  • pęczek cebulki dymki
  • 100 g zielonej fasoli szparagowej (może być mrożona)
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz tęczowy, opcjonalnie 1 łyżka miodu, sos sojowy ciemny 4-5 łyżek, cajun 2 łyżki (cajun to mieszanka przypraw o bardzo wyrazistym smaku. Jeśli nie macie jej w domu, możecie użyć sproszkowanej papryczki chili, czosnku, tymianku, oregano, papryka słodka no i oczywiście pieprz i sól. Wiem wydaje się tego strasznie dużo, ale ta mieszanka ma posłużyć tylko do zamarynowania mięsa, także bez obaw.

Przygotowanie:

Mięso kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na niewielkie kawałki, około 2 cm. Włożyć do miseczki i wymieszać z przyprawą cajun lub mieszanką wymienionych przypraw. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumieni.

Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać kiełki, pokrojoną dymkę i fasolę, oprószyć solą pieprzem. Smażyć przez 2-3 minuty.

Jeśli macie duży wok, to w tym momencie proszę dodać makaron. (Jeśli nie, makron ugotować osobno i na końcu połączyć ze wszystkimi składnikami.)

Całość skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty do miękkości makaronu. Doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, sosem sojowym, opcjonalnie miodem. Miłośnicy pikanych potraw mogą dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć jeszcze przez 2 minuty.

Smacznego 🙂

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *