Kolejne ciasto marchewkowe (przepis na ciasto marchewkowe r 1), tym razem przygotowane wg przepisu z angielskiej książki kucharskiej pt. “cupcakes and muffins”. Wprowadziłam do przepisu niewielkie zmiany, ale tylko w stosunku do kremu, ponieważ angielskie kremy są zdecydowanie zbyt słodkie. Po zamianach krem jest bardzo subtelny z wyczuwalną nutą pomarańczy. Samo ciasto jest bardzo wilgotne i dość korzenne w smaku, a jego wierzch wieńczą pieczone orzechy. Wygląda świetnie i tak samo smakuję. Polecam!
Składniki na formę o rozmiarach 19/19 cm:
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 175 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 6 łyżek słonecznikowego oleju
- 190 g startej marchewki
- 1 banan rozgnieciony widelcem
- 30 g drobno posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Mąkę, przyprawy, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do foremki i wyrównać.
Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 55 minut aż będzie mocno rumiane na wierzchu.
Wyjąć z piekarnika po upieczeniu ostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 270 g serka philadelphia lub inny serek śmietankowy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- starta skórka z połowy pomarańczy
- 170 g cukru pudru
- garść orzechów drobno posiekanych do obsypania wierzchu
Przygotowanie:
Masło utrzeć na jasny puch mikserem. Dodać pozostałe składniki, poza orzechami i dokładnie zmiksować by uzyskać gładki aksamitny krem.
Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty, posmarować połową kremu. Przykryć blatem ciasta, na wierzch wyłożyć resztę kremu i obsypać orzechami. Można jeść. 😉
Smacznego 🙂