Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham czekoladę z wyraźną nutą pomarańczy. Szperałam w Internecie by znaleźć jakieś ciasto typowo pomarańczowe, najbardziej popularne jest ciasto siostry Anastazji, ale jak zobaczyłam w składnikach 15 jaj, to od razu zrezygnowałam. W końcu zaczęłam tworzyć i stworzyłam cudowne, mocno pomarańczowe w smaku, niesamowicie aromatyczne, konsystencją przypomina nieco japoński makowiec bo jest bardzo wilgotne, a przy tym puszyste, po prostu pyszne. A ma zalet jeszcze więcej, bo jest bez mąki i bez tłuszczu, za to z dużą ilością migdałów, przygotowuje je się szybciutko, a jeszcze szybciej zjada 🙂 i jest tak proste w przygotowaniu, że nie może się nie udać. Zachęcam, spróbujcie sami!



Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 40 g kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej, startej czekolady (200 g) (czekoladę można utrzeć na drobno malakserem, tak samo migdały)
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Dodatkowo do dekoracji:

  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 ml śmietanki (podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, w razie potrzeby podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce)
  • 50 g białej czekolady
  • odrobina skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Pomarańcze zalać w garnku wodą, tak by je przykryła i gotować przez godzinę. Najlepiej pod przykryciem by woda nie odparowała. Po godzinie wyłączyć i zostawić do wystygnięcia. To dość długi proces, można więc ugotować je dzień wcześniej, albo jak już trochę przestygną wstawić do większego naczynia z zimna wodą.
Ugotowane owoce włożyć do malaksera, albo blendera i zmielić, aż powstanie papka. Dobrze by zostały widoczne kawałki pomarańczowej skórki.

Przełożyć pomarańczową papkę do misy miksera, dodać cukier i kolejno jajka cały czas miksować. Na koniec dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem.

Tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
Wstawić formę do nagrzanego do 180º C. piekarnika i piec przez godzinę do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić by wystygło. delikatnie oderwać papier. Położyć na tortownicy i wysmarować rozpuszczoną czekoladą. Oprószyć migdałami zostawiając środek pusty. Na środku położyć odrobinę pomarańczowej skórki.


Smacznego!


Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *