Ciasto tygrysek niektórym jest znane jako ciasto zebra, ponieważ przygotowuje się je dokładnie tak samo. Jedyna różnica polega na wlewaniu ciasta do foremki. To przygotowane jest z sokiem pomarańczowym, dzięki któremu jest jeszcze bardziej pulchne i pyszne.
Jednego razu pokusiłam się o tygryskową dekorację, którą możecie zobaczyć na tej stronie. Niestety nie wyszła mi tak pięknie jak na tutorialach, ale i tak gościom się podobała. Dziś ciasto tylko w posypce z cukru pudru, smakuje równie pysznie. Na szczęście dekoracja tylko zachęca do skosztowania, a smaku nie zmienia. Musicie wiedzieć, że ciasto to ma jeden niezwykłą zaletę, składnik, który możemy zmieniać i tym samym zmieniamy smak ciasta. Mianowicie sok pomarańczowy. Niemalże za każdym razem używam innego płynu próbowałam już z ice tea, fantą, mlekiem połączonym z wanilią za każdym razem smakuje inaczej, za każdym razem się udaje i jest po prostu smaczne. Spróbujcie sami – polecam.
Składniki na tortownicę 23 cm:
- 4 jajka
- 2 ½ szklanki mąki pszennej (430 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka soku pomarańczowego lub innego smakowego płynu (250 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru, (240 g)
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować margaryną, a pozostałą rozpuścić. Mąkę (2,5 szkl) przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć na puszystą jasna masę wraz z cukrem.
Dodać mąkę, margarynę, połowę soku i wszystko miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powoli, cały czas miksując dodać pozostały sok, by ciasto zrobiło się bardzo lejące.
Podzielić ciasto do dwóch naczyń. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. By konsystencja obu ciast była jednakowa. Ponownie przemieszać ciasta w celu połączenia składniku i wlewać do formy.
By zrobić ciasto zebrę wlewać do formy naprzemiennie. Trochę ciasta jasnego, trochę ciemnego. Będą rozchodziły się okręgi z jasnej i ciemnej masy. Cały czas wlewać ciasto w to samo miejsce. Zaś by stworzyć łatki tygryska, robimy więcej okręgów w celu stworzenia różnych tygrysich łatek jak na zdjęciu.
Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂