Domowy salceson drobiowy

Drobiowy salceson

Dziś chce Wam zaproponować przygotowanie pysznej, drobiowej wędliny na kanapki. Nazwałam ją salceson tylko dlatego, że wyglądem od razu skojarzyła mi się z nim skojarzyła. Jednakże poza wyglądem nie ma z nim nic wspólnego. Mój domowy salceson to rodzaj drobiowej pieczeni, jest po prostu pyszny, łatwo się kroi, tak samo łatwo przygotowuje, jest doprawiony jak lubię no i przynajmniej wiem co jem. Polecam koniecznie sprawdźcie sami! Polecam również pyszną szynkę w galarecie.

Składniki:

Użyłam 1 kg mięsa drobiowego:

  • 1 duża podwójną pierś z kurczaka i 3 podudzia bez pałeczek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • foremka keksówka 20/10

Drobiowy salceson

Przygotowanie:
Mięso płuczę pod bieżącą wodą. Zdejmuje skóry i wykrawam z podudzi chude, ładne części. Obieram ćwiartki do samych kości i to mięso wraz ze skórami mielę na gładką masę.
Pozostałe chude mięso kroje na średniej wielkości kawałki. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wody. Zmielone mięso, wraz z mięsem chudym wkładam do miski, dodaję wszystkie przyprawy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wyrabiam masę.
Ja owinęłam mięso folią aluminiową, ale doszłam do wniosku, że lepiej po prostu włożyć mięso w keksową foremkę, by piekło się we własnych sokach. Jednakże z wierzchu owinąć je szczelnie folią żeby się nie spiekło.
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez godzinie. Po godzinie wyjąć oprószyć przyprawą do kurczaka albo majerankiem wymieszanym z papryką i podpiec by sie zrumieniło przez kolejne 10 minut lub na chwile włączyć funkcję grill.
Mięso dobrze upieczone w środku powinno mieć temperaturę około 70°C.
Przed krojeniem pieczeń należy dobrze wystudzić na noc włożyć do lodówki.
Kolejnego dnia możemy rozpocząć z nią pyszne śniadanko.
Smacznego 🙂
Drobiowy salceson
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *