Jestem pewna, że sam tytuł Was zaintrygował. Bo kiedy bratowa powiedziała mi, że ma przepis na drożdżówkę, której w ogóle nie trzeba wyrabiać w żaden sposób, to sama byłam w niemałym szoku. Tak naprawdę to moje niedowierzanie trwało dość długo bo aż do momentu upieczenia. A potem nastąpiło ogromne zdziwienie, że tak przygotowane ciasto nie dość, że się udało to jest niesamowite, zarówno w wyglądzie jak i smaku. Wyszło ogromne, wyrośnięte, puszyste i lekkie jak obłoczki. Bratowa robi drożdżówkę na dużej blaszce. A ja ponieważ, jak wspomniałam nie dowierzałam trochę bratowej, to przygotowałam drożdżówkę w keksówce i drugiej formie z kominem. Sądziłam, że dobrze będzie jeśli wyrośnie chociaż do 3/4 wysokości blaszek. Tym czasem drożdżówka wyrosła tak wysoka, że aż nieco kruszonki wykipiało mi do piekarnika. Polecam z czystym sumieniem i gwarantuje, że mimo iż przepis będzie wydawał się trochę dziwny, to zróbcie dokładnie jak pisze, a ciasto będzie przepyszne i pięknie wyrośnięta.
Ta drożdżówkę można również przygotować z owocami lub po całkowitym wystygnięciu przełożyć budyniem.
Składniki:
- 70 g drożdży świeżych drożdży
- 5 całych jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki
- proponuje blachę o wymiarach 22/36 m (lub keksówka i okrągła o średnicy 21 cm ale bez komina)
- Ponadto dodałam 100 g chipsów czekoladowych ale nie jest to konieczne.
Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski pokruszyć drożdże. Wbić 5 jaj. Wsypać cukier, dodać olej i mleko. Następnie dosypać mąkę. Niczym nie mieszać ani nie ruszać. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej gdzieś koło kaloryfera na 3 godziny.
Po tym czasie, można dodać czekoladę i wymieszać wszystkie składniki łyżką. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Dokładnie takie ma być.
Blachę wysmarować jakimś tłuszczem i oprószyć mąką. Wymieszane ciasto rozsmarować na blasze.
Odstawić ponownie na 15 minut do lekkiego napuszenia. Oprószyć kruszonką
- Składniki na kruszonkę:
75 g masła
150 g cukru
150 g mąki
Przygotowanie: składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami.
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 155°C piekarnika, piec 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 45 minut, ale to pewnie zależy od piekarnika. Dlatego po 30 minutach proszę sprawdzić. Powinna być lekko rumiana i sucha w środku.
Smacznego 😉
One Comment