Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i zagniatania ciasta

Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i zagniatania ciasta 4

Jestem pewna, że sam tytuł Was zaintrygował. Bo kiedy bratowa powiedziała mi, że ma przepis na drożdżówkę, której w ogóle nie trzeba wyrabiać w żaden sposób, to sama byłam w niemałym szoku. Tak naprawdę to moje niedowierzanie trwało dość długo bo aż do momentu upieczenia. A potem nastąpiło ogromne zdziwienie, że tak przygotowane ciasto nie dość, że się udało to jest niesamowite, zarówno w wyglądzie jak i smaku. Wyszło ogromne, wyrośnięte, puszyste i lekkie jak obłoczki. Bratowa robi drożdżówkę na dużej blaszce. A ja ponieważ, jak wspomniałam nie dowierzałam trochę bratowej, to przygotowałam drożdżówkę w keksówce i drugiej formie z kominem. Sądziłam, że dobrze będzie jeśli wyrośnie chociaż do 3/4 wysokości blaszek. Tym czasem drożdżówka wyrosła tak wysoka, że aż nieco kruszonki wykipiało mi do piekarnika. Polecam z czystym sumieniem i gwarantuje, że mimo iż przepis będzie wydawał się trochę dziwny, to zróbcie dokładnie jak pisze, a ciasto będzie przepyszne i pięknie wyrośnięta.

Ta drożdżówkę można również przygotować z owocami lub po całkowitym wystygnięciu przełożyć budyniem.

drożdżówka z kruszonką

Betty gotuje

Składniki:

  • 70 g drożdży świeżych drożdży
  • 5 całych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki mąki
  • proponuje blachę o wymiarach 22/36 m  (lub keksówka i okrągła o średnicy 21 cm ale bez komina)
  • Ponadto dodałam 100 g chipsów czekoladowych ale nie jest to konieczne.

Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i zagniatania ciasta 1

Przygotowanie:

Do miski pokruszyć drożdże. Wbić 5 jaj. Wsypać cukier, dodać olej i mleko. Następnie dosypać mąkę. Niczym nie mieszać ani nie ruszać. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej gdzieś koło kaloryfera na 3 godziny.

Po tym czasie, można dodać czekoladę i wymieszać wszystkie składniki łyżką. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Dokładnie takie ma być.

Blachę wysmarować jakimś tłuszczem i oprószyć mąką. Wymieszane ciasto rozsmarować na blasze.

Odstawić ponownie na 15 minut do lekkiego napuszenia. Oprószyć kruszonką

  • Składniki na kruszonkę:
    75 g masła
    150 g cukru
    150 g mąki

Przygotowanie: składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami.

Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 155°C piekarnika, piec 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 45 minut, ale to pewnie zależy od piekarnika. Dlatego po 30 minutach proszę sprawdzić. Powinna być lekko rumiana i sucha w środku.

Smacznego 😉

Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i zagniatania ciasta 3

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *