Drożdżówki z makiem

drozdzowki-z-makiem-2

Drożdżówki z makiem, tym razem przygotowałam je wg bardzo starego przepisu z którego zwykle przygotowuję rogale. To był prawdziwy strzał w 10 🙂 bo drożdżówki wyszły fenomenalnie pyszne, a do tego bardzo atrakcyjne. Nawet na drugi dzień smakowały wyśmienicie i były wciąż pulchne. Drożdżówki z makiem polecam zarówno na podwieczorek jak i na drugie śniadanie, moja rodzina – je wprost uwielbia.

Składniki:

  • 8 g drożdży – przelicznik drożdży
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • ½ kg mąki pszennej, plus odrobina do oprószenia stolnicy
  • 20 dag margaryny
  • 180 g śmietany 18%
  • Szczypta soli

Ponadto:

  • Na nadzienie 1 puszka masy makowej z bakaliami około 800 g.
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek.
  • 2 łyżki gorącej wody i około 3/4 szklanki cukru pudru na lukier.

drozdzowki-z-makiem

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i resztą składników na rogale. Wyrobić ciasto, dokładnie i na tyle długo by było plastyczne i samo odchodziło od dłoni. Można to zrobić przy użyciu miksera z końcówką w kształcie haka.

Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 1,5-2 h.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 55 /30 cm. Masę makową rozsmarować równiutko na całej powierzchni ciasta. Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku.

Pokroić roladę na kawałki o szerokości 3-3,5 cm. Wszystkie kawałki umieścić w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę nacisnąć wzdłuż środka trzonkiem noża lub końcem drewnianej łyżki, tak by boki drożdżówki uniosły się ku górze niczym skrzydła motylka. Drożdżówki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 10 minut do napuszenia.

Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut aż będą lekko rumiane. Po wyjęciu wystudzić na kratce.

Do cukru pudru dodawać stopniowo wodę i energicznie wymieszać do powstania płynnego lukru. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, dlatego wodę dodajemy stopniowo.

Lukrowałam jeszcze ciepłe drożdżówki.

Z tego przepisu wypiekam około 12-13 drożdżówek w zależności od wielkości.

Smacznego 🙂

drozdzowki-z-makiem-3

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *