Drożdżowy wieniec serowy, to świetna propozycja, gdy spodziewamy się gości, ale sprawdzi się również przy śniadaniu czy kolacji. Przygotowany na bazie ciasta, które najczęściej stosuje do pizzy, z tą różnicą, że ciasto doprawione jest ziołami. To sprawia, że po upieczeni jest pyszne i tworzy zgrany duet z serem, cebulką i ketchupem. Gotowy wieniec, kroje w trójkąty, które w smaku można porównać do mini pizzy lub bułeczek cebulowo-serowych. Polecam!
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 dag świeżych drożdży
- 1/4 szkl oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
Ponadto:
- 20 dag startego żółtego sera
- 3-4 łyżki ketchupu
- 1 czerwona lub biała cebula, zeszklona wcześniej na 1 łyżce oleju (niekoniecznie)
Z podanych składników zagniatam ciasto stopniowo dodając mąkę, aż ciasto swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Formuje kule, wkładam do miski, przykrywam naczynie czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na kształt okrągłego placka i na wałku przenoszę do formy o średnicy 33 cm. Na środku nożem do pizzy lub innym robię 4 nacięcia, przecinające się przez środek, na kształt gwiazdy.
Zostawiam 1-1,5 czystego brzegu ciasta i środek z nacięciem, pozostałą cześć okręgu smaruje ketchupem. Na ketchupie rozkładam cebulkę i gruba warstwę sera.
Ze środkowych nacięć powstały trójkąty, każdym trójkątem przykrywam warstwę sera, chowając czubek trójkąta pod ciasto.
Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę około 20 minut, aż ser się rozpuści a ciasto delikatnie zarumieni.
Smacznego!