Faszerowany kabaczek (cukinia)

faszerowany kabaczek

Kilka słów o farszu. Serwowałam już cukinie z kaszą i była rewelacyjna. Tym razem ryżem, bardziej w hiszpańskim stylu. Ryżowe nadzienie przemieszane jest pomidorowym sosem, kosteczkami bekonu i cebulką, odpowiednio doprawione sprawia, że pobudza wszystkie kubki smakowe, jest naprawdę pyszne. Możemy również ten przepis wykorzystać także do małych cukinii stosując niewielkie zmiany, zaraz sie dowiecie jak to zrobić. Szczerze polecam!

Faszerowany kabaczek, tu pewnie się zastanawiacie dlaczego wspomniałam o cukinii. A to dlatego, że tak naprawdę jedno i drugie jest odmianą dyni i w zasadzie nosi nazwę cukinii. W Polsce przyjęło się, że kiedy mówimy o cukinii mamy na myśli małą zieloną, a kabaczek jest duży, najczęściej podłużnie prążkowany. W zasadzie nie tylko w Polsce to warzywo nosi dwie nazwy. W Anglii również na dużą odmianę mówi się marrow, a na małą zucchini. Podejrzewam, że w innych krajach jest podobnie. W każdym razie przepis dotyczy dużej wersji, czyli kabaczka, ale odpowiednio przekształcony można zastosować go do małej odmiany.

Różnica polega na tym, że małe warzywo do 20 cm długości bardzo szybko się piecze i absolutnie nie trzeba poddawać go wcześniejszej obróbce termicznej. Z dużym jest już trochę inaczej. Zdarzało mi się już, że piekłam godzinę kabaczka i zarówno ser jak i farsz zdążyły się już nieźle przypiec, a miąższ i skórka kabaczka nadal były twarde. Dlatego wzięłam się na sposób i najpierw podpiekam w piekarniku samego kabaczka, a dopiero potem go faszeruje i już tylko dopiekam. Wg mnie jest o wiele prościej, a co najważniejsze mogę zjeść absolutnie wszystko bez męczenia się nad talerzem. Jeśli ktoś lubi warzywa bardzo al dente nie musi wcześniej podpiekać. Tą kwestie pozostawiam Wam do rozstrzygnięcia.

faszerowany kabaczek

Składniki:

  • Około 30 cm kabaczek lub 2-3 cukinie w zależności od rozmiaru
  • 3/4 szkl ryżu
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g bekonu lub innej podobnej wędliny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki bulionu rozpuszczona w 3/4 szkl wrzątku
  • 60 g żółtego startego sera
  • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Kabaczek dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na dwie połówki. Miąższ ze środka usunąć najwygodniej łyżką i odstawić do nadzienia.

Wewnętrzną stronę kabaczka wysmarować odrobiną oliwy, oprószyć szczyptą soli i włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 35 minut.

W między czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu i odstawić.

Na patelni rozgrzać pozostały olej, podsmażyć bekon pokrojony w kosteczkę, dodać cebulkę i drobno posiekany czosnek. Razem przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Miąższ z kabaczka lub cukinii pokroić drobno i dodać do podsmażonej cebuli razem z koncentratem pomidorowym. Dusić wszystko przez chwilę pod przykryciem (2-3 minuty). Doprawić farsz papryką, kurkumą i oprószyć pieprzem. Zalać bulionem, dokładnie wymieszać i podusić około 5-10 minut, aż farsz zgęstnieje. Jeśli trzeba doprawić solą. W środek kabaczków nałożyć farsz, oprószyć serem i ponownie wstawić na 35 minut do piekarnika.  

Smacznego!   Co sądzicie o takiej metodzie na kabaczka?

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *