Faworki

faworki2

Tym razem Jolanta Fierka zaszczyciła mnie swoim przepisem na pyszne faworki w sam raz na tłusty czwartek. Polecam serdecznie. Dodatkowo polecam przepis na chruściki drożdżowe.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wódki lub octu

Ponadto:

2 kostki smalcu do smażenia

Przygotowanie:

Wszystko razem najpierw do miski lekko zagnieść. Potem na stolnicę, wygniatam, tnę na prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić 2 cm nacięcie ostrym nożem. Jeden koniec ciasta przełożyć przez dziurkę. Tak kształtuje faworki. Wrzucam na gorący smalec. Smażę po kilka minut z obu stron i gotowe!

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *