Tym razem Jolanta Fierka zaszczyciła mnie swoim przepisem na pyszne faworki w sam raz na tłusty czwartek. Polecam serdecznie. Dodatkowo polecam przepis na chruściki drożdżowe.
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 60 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki wódki lub octu
Ponadto:
2 kostki smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Wszystko razem najpierw do miski lekko zagnieść. Potem na stolnicę, wygniatam, tnę na prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić 2 cm nacięcie ostrym nożem. Jeden koniec ciasta przełożyć przez dziurkę. Tak kształtuje faworki. Wrzucam na gorący smalec. Smażę po kilka minut z obu stron i gotowe!
Smacznego 🙂