Frappe – czyli nie ma to ja kawa na zimno

frappe
Betty gotuje

Frappe to nic innego jak mrożona kawa. Przyszła do nas z Grecji, jednakże znacznie różni się od oryginału. Pamiętam jak pierwszy raz piłam ją podczas wakacji to prawie nie mogłam jej zmęczyć, jest bardzo mocna. Z tego też powodu Grecy serwują ją z dodatkową szklanką zimnej wody. Mimo tego jest tak samo bardzo pobudzająca jak podwójne espresso . Dlatego też zapraszam Was do przygotowania spolszczonej Frappe, którą możemy kupić w kafejkach czy samodzielnie przygotować dosłownie w kilka sekund. Również możemy pozwolić sobie na wypicie nieco więcej tego mrożonego napoju bo w przeciwieństwie do zwykłej kawy lub greckiej nie jest mocne, za to jest bardzo orzeźwiające. Tą nazwą możemy się również posłużyć w odniesieniu do mrożonych, owocowych drinków. Frappe możemy modyfikować wg własnego uznania tworząc niespotykane napoje jak i desery o wyrafinowanym wyglądzie i smaku, które podajemy ze słomką.

Mrożona kawa frappe

Składniki na dwie duże szklanki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Niecałe dwie szklanki mleka
  • 8 dużych kostek lodu
  • 3 łyżki cukru
  • opcjonalnie bita śmietana, czekolada w proszku lub w syropie albo karmel

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy do momentu uzyskania bardzo wysokiej piany i pokruszenia lodu w niemalże niewyczuwalne drobinki. Możemy podawać z bitą śmietaną i czekoladową posypką lub bez.

frappe

2. Mrożona kawa frappe

Składniki na dwie duże szklanki:

  • 1 szklanka wystudzonej kawy przygotowanej z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub espresso
  • Szklanka mleka
  • 5 dużych kostek lodu i 4 małe kostki
  • 3 łyżki cukru
  • opcjonalnie bita śmietana, czekolada w proszku lub w syropie albo karmel

Kawa z cukrem, mlekiem i dużymi kostkami lodu umieścić w blenderze. Dobrze zblendować do momentu rozkruszenia lodu. Dodać małe kostki lodu, podawać z bitą śmietaną i czekoladową posypką lub bez.

W obu przypadkach można dla urozmaicenia dodać syropy do kawy . smakuje dosłownie wybornie z syropem orzechowym, toffi lub marshmallow i wanilią. Naprawdę polecam 🙂

Gotowe!

frappe
Betty gotuje
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *