Frappe to nic innego jak mrożona kawa. Przyszła do nas z Grecji, jednakże znacznie różni się od oryginału. Pamiętam jak pierwszy raz piłam ją podczas wakacji to prawie nie mogłam jej zmęczyć, jest bardzo mocna. Z tego też powodu Grecy serwują ją z dodatkową szklanką zimnej wody. Mimo tego jest tak samo bardzo pobudzająca jak podwójne espresso . Dlatego też zapraszam Was do przygotowania spolszczonej Frappe, którą możemy kupić w kafejkach czy samodzielnie przygotować dosłownie w kilka sekund. Również możemy pozwolić sobie na wypicie nieco więcej tego mrożonego napoju bo w przeciwieństwie do zwykłej kawy lub greckiej nie jest mocne, za to jest bardzo orzeźwiające. Tą nazwą możemy się również posłużyć w odniesieniu do mrożonych, owocowych drinków. Frappe możemy modyfikować wg własnego uznania tworząc niespotykane napoje jak i desery o wyrafinowanym wyglądzie i smaku, które podajemy ze słomką.
Mrożona kawa frappe
Składniki na dwie duże szklanki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Niecałe dwie szklanki mleka
- 8 dużych kostek lodu
- 3 łyżki cukru
- opcjonalnie bita śmietana, czekolada w proszku lub w syropie albo karmel
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy do momentu uzyskania bardzo wysokiej piany i pokruszenia lodu w niemalże niewyczuwalne drobinki. Możemy podawać z bitą śmietaną i czekoladową posypką lub bez.
2. Mrożona kawa frappe
Składniki na dwie duże szklanki:
- 1 szklanka wystudzonej kawy przygotowanej z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub espresso
- Szklanka mleka
- 5 dużych kostek lodu i 4 małe kostki
- 3 łyżki cukru
- opcjonalnie bita śmietana, czekolada w proszku lub w syropie albo karmel
Kawa z cukrem, mlekiem i dużymi kostkami lodu umieścić w blenderze. Dobrze zblendować do momentu rozkruszenia lodu. Dodać małe kostki lodu, podawać z bitą śmietaną i czekoladową posypką lub bez.
W obu przypadkach można dla urozmaicenia dodać syropy do kawy . smakuje dosłownie wybornie z syropem orzechowym, toffi lub marshmallow i wanilią. Naprawdę polecam 🙂
Gotowe!