Dziś zaprezentuję zupę, pyszną zupę syczuańską, rozgrzewającą, słodko-kwaśną, którą polecam szczególnie na rozgrzewkę czy przeziębienie. Jest pożywna, ze sporą ilością mięsa i bambusa, dobrze doprawiona ziołami, po prostu smaczna. No i wystarczy zaledwie 30 minut i jest gotowa.
Składniki:
- Potrzebujemy 1 litr bulionu, plus dodatkowe 4 łyżki wody
- 2 małe puszki bambusa (około 600 g) Bambus, odsączamy z wody i kroimy w kostkę lub na cienkie niteczki jak makaron do wyboru.
- 4 ząbki czosnku – drobniutko posiekany
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonych ziarenek chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostrą może dodać odrobinę więcej, ale ostrożnie są bardzo ostre)
- Około 600 g filetu piersi kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki lub nieco grubszą kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula posiekana w kosteczkę
- 1 mała puszka pokrojonych brzoskwiń (około 350g)
- garść posiekanej świeżej kolendry, ewentualnie natki pietruszki do wyboru
- 3 łyżki octu winnego
- 2 delikatnie czubate łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę z czosnkiem należy podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodajemy wszystkie przyprawy sypkie, pokrojony bambus oraz sos sojowy. Dosłownie minutkę razem przesmażamy i zalewamy bulionem.
Dodajemy pokrojone mięso oraz mąkę rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody i całość gotujemy około 10 minut.
Dodajemy posiekane brzoskwinie i doprawiamy do smaku octem.
Przestajemy gotować, doprawiamy solą, zostawiamy zupę na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie jest gotowa do podania wraz z natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego 🙂