Orientalne, grillowane krewetki, to wspaniała przystawka, którą można przygotować o każdej porze roku. Latem na świeżym powietrzu lub zimą w piekarniku. Krewetki są po postu wyśmienite i z całą pewnością urozmaicą niejedne menu, podczas imprezy czy rodzinnego posiłku.
Składniki:
- obrane krewetki królewskie (ilość w zalezności od potrzeb)
- kolorowa papryka
- olej roślinny
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka płatków chilli
- łyżka świeżej kolendry
- limonka
- sól
- patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
- tacki do grilla Jan Niezbędny
W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je na godzinę do lodówki.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.
Smacznego 😉