Groszek z marchewką na gęsto to był mój ulubiony dodatek do obiadu gdy byłam dzieckiem, a potem z taką samą pasją pokochali go moi synowie. Marchewkę z groszkiem przygotowuje się w banalnie prosty sposób, a wierzcie mi nie ma dziecka, które oprze się im, my jadamy do dziś 🙂 Warzywa są delikatnie słodkie, z wyczuwalną maślaną nutą i oblepione pysznym sosem idealne do drugiego dania. Polecam!
- 500 g marchewki
- 1 szklanka groszku może być z puszki lub mrożony
- 1 łyżka masła
- 0,5-1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki pszennej rozprowadzona w 1/3 szklanki zimnej wody (dokładnie żeby nie było grudek)
Marchew obieram, opłukuje i kroję w kostkę, wrzucam do rondelka i oprószam szczyptą soli. Zalewam wodą, tyle żeby było jej równo z marchewką, nie więcej i gotuje pod przykryciem 25 minut. Dodaję groszek, cukier, masło i gotuję wszystko jeszcze chwilkę bez pokrywki aż marchewka i groszek będą miękkie, a woda nieco odparuje. Jeśli nieco wody odparowało to wystarczy kilkakrotnie przemieszać warzywa by wszystkie równo były miękkie.
Na koniec wlewam zawiesinę z mąki i ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia. Marchewka z groszkiem powinny być bardzo gęste. Tak przygotowane na ciepło podaje do obiadu.
Smacznego!