Jak przygotować guacamole mieliście już okazję przeczytać na blogu w tym wpisie. Za to dziś również sos guacamole ale, pochodzący z samej Wenezueli to – guasacaca. Dla mnie ta wersja sosu jest o wiele smaczniejsza. Można przyrządzić go w formie gęstej papki i serwować np. z pieczywem lub do frytek, chipsów etc. lub bardziej rozrzedzić oliwą by uzyskać nieco rzadszą konsystencję. Zasadnicza różnica między guacamole, a guasacaca jest taka, że wenezuelski sos jest bardziej wyrazisty w smaku, doprawiony octem winnym, a pomidor zastępuje spora ilość zielonej papryki. Oba warianty guacamole są bardzo smaczne, więc nic nie stoi na przeszkodzie by stosować je wymiennie. Ja uwielbiam na kanapce albo w połączeniu z łososiem. Smaki doskonale ze sobą współgrają. Ale co ja będę Wam mówić musicie koniecznie wypróbować.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 zielona papryka
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- szczypta chili do smaku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 -3 łyżki octu winnego, użyłam jabłkowy ewentualnie soku z cytryny (oryginalny sos jest z octem)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku dałam około 1 łyżeczki ale lepiej dodawać stopniowo bo niektórzy lubią potrawy mniej lub bardziej słone
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę. Dodać cebulę i paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać wraz z pietruszką do awokado. Następnie dodać oliwę, ocet, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Guasacaca gotowe, można zajadać.
Smacznego 😉