Halloweenowe paluchy, a może paluchy czarownicy jak wolicie?
Pyszne, kruche ciasteczka o koszmarnym wyglądzie, za to fantastycznym, orzechowym smaku i migdałowych pazurkach. Wymarzone na imprezę z poczuciem humoru. Nie tylko dzieciaki będą miały nie lada ubaw, a wszyscy będą rozkoszować się ich smakiem. Wykonanie ciasteczek jest proste i można zachęcić pociechy do ich formowania, tym bardziej, że jest ich całkiem sporo. Polecam!
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła albo margaryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 140 g włoskich orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
200 g obranych migdałów w całości na pazurki
Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia orzechów, następnie ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w foli wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie zaczynamy zabawę, może z maluchami? Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kulamy małe wałeczki formując paluchy, umieszczamy migdał w miejscu paznokcia i układamy ciastka na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 -12 minut. Dla urozmaicenia część ciasta można przeznaczyć na formowanie innych wzorów niż tylko same paluchy.
Zaczynamy od zmielenia orzechów, następnie ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w foli wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie zaczynamy zabawę, może z maluchami? Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kulamy małe wałeczki formując paluchy, umieszczamy migdał w miejscu paznokcia i układamy ciastka na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 -12 minut. Dla urozmaicenia część ciasta można przeznaczyć na formowanie innych wzorów niż tylko same paluchy.
Smacznego!