Halloweenowe paluchy

Halloweenowe paluchy, a może paluchy czarownicy jak wolicie?

Pyszne, kruche ciasteczka o koszmarnym wyglądzie, za to fantastycznym, orzechowym smaku i migdałowych pazurkach. Wymarzone na imprezę z poczuciem humoru. Nie tylko dzieciaki będą miały nie lada ubaw, a wszyscy będą rozkoszować się ich smakiem. Wykonanie ciasteczek jest proste i można zachęcić pociechy do ich formowania, tym bardziej, że jest ich całkiem sporo. Polecam!

halloweenowepaluchy3
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła albo margaryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 140 g włoskich orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

halloweenowepaluchy

Ponadto:

200 g obranych migdałów w całości na pazurki

Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia orzechów, następnie ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w foli wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie zaczynamy zabawę, może z maluchami? Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kulamy małe wałeczki formując paluchy, umieszczamy migdał w miejscu paznokcia i układamy ciastka na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 -12 minut. Dla urozmaicenia część ciasta można przeznaczyć na formowanie innych wzorów niż tylko same paluchy.
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *