Jajka z pysznym sosem tatarskim i dodatkami

Jajka z sosem tatarskim

Jajka na twardo, niby takie nic ale w odpowiedniej oprawie to idealny posiłek w porze śniadaniowej, kolacji czy nawet idealna przekąska w ciągu dnia. Jajka podałam z własnoręcznie przygotowanym, pysznym sosem tatarskim oraz z dodatkiem rzodkiewek, pomidorków i szczypiorku. Tak przygotowane na pewno również świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Są bardzo smaczne – gorąco polecam. Musicie ich spróbować! Zerknijcie również na jajka z delikatnym sosem ziołowym.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

Do sosu:

  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 kopiasta łyżka musztardy
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • około 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Ogórki pokroić w drobna kosteczkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ponadto:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek lub dymka
  • 6 rzodkiewek

Przygotowanie:

Jajka obrać, przekroić na połówki i rozłożyć na półmisku. Na jajkach rozłożyć gęsty sos tatarski i podać w towarzystwie pozostałych warzyw.

Smacznego 🙂

Jajka z sosem tatarskim

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *