Jajka na twardo, niby takie nic ale w odpowiedniej oprawie to idealny posiłek w porze śniadaniowej, kolacji czy nawet idealna przekąska w ciągu dnia. Jajka podałam z własnoręcznie przygotowanym, pysznym sosem tatarskim oraz z dodatkiem rzodkiewek, pomidorków i szczypiorku. Tak przygotowane na pewno również świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Są bardzo smaczne – gorąco polecam. Musicie ich spróbować! Zerknijcie również na jajka z delikatnym sosem ziołowym.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
Do sosu:
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1 kopiasta łyżka musztardy
- 4 łyżki greckiego jogurtu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- około 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Ogórki pokroić w drobna kosteczkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ponadto:
- 6 pomidorków koktajlowych
- szczypiorek lub dymka
- 6 rzodkiewek
Przygotowanie:
Jajka obrać, przekroić na połówki i rozłożyć na półmisku. Na jajkach rozłożyć gęsty sos tatarski i podać w towarzystwie pozostałych warzyw.
Smacznego 🙂