Bogactwo jesieni na deser
Świetne ciasto, nieskomplikowane, za to super pyszne. Bogate w dużą ilość soczystych owoców, bakalii i przypraw korzennych. Dlaczego jesienne, a bo dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające, a ponadto z wykorzystaniem jesiennych dobrodziejstw czyli dyni i jabłek. Można je podgrzać w mikrofalówce i podać na ciepło np. z bitą śmietaną lub lodami, tak podane jest nieziemsko smaczne. Polecam, pyszne ciasto, które zawsze się udaje 🙂
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 10 dkg masła (zimnego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty lub tortownicę wcześniej wysmarowanej masłem lub margaryną. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Nadzienie:
- 70 dag jabłek
- 70 dag miąższu dyni
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie:
Owoce obrać pokroić w kostkę lub inne mniejsze cząstki i dusić na patelni żeby zmiękły przez 10-15 minut. Na początek można podlać 2-3 łyżki wody, żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy do nadzienia i bakalie.
Nadzienie przełożyć na podpieczony spód ciasta.
Pozostałe ciasto pociąć na paski i ułożyć na wierzchu. Ponownie wstawić do piekarnika tym razem na 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni, piec w temperaturze 180°C.
Dodatkowo można odrobinę dosłodzić ciasto mgiełką z cukru pudru (dla dużych łasuchów słodkości).
Smacznego!